Categories ZDRAVLJE

Šta je glavni krivac što se sa godinama lakše gojimo?

Mnogi su imali prilike da se uvere u činjenicu da s godinama postaje teže skinuti višak kilograma, a naročito je tečko da izgubljene kilograme ne vratimo ponovo. Jeste li se ikada zapitali zašto se sa godinama lakše gojimo? Postoji nekoliko razloga zbog kojih sa godinama lakše dobijamo kilograme, ali najveći razlog je gubitak mišićne mase, koji se sa starenjem događa kod svakog čoveka.

Deo definisane mišićne mase najvažnija je stvar koja određuje brzinu metabolizma. Drugim rečima, što je mišićna masa veća, to ćemo više kalorija sagoreti. Mišićna masa počinje se smanjivati oko 30-e godine, a taj proces ubrzava se oko 40-e godine. Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definisanu mišićnu masu, našem telu trebaće manje kalorija da se ugoji, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zameniće masno tkivo.

Uz gubljenje mišićne mase krivci za veću sklonost gojenju i otežano mršavljenje, kada starimo, su i hormonalne promene, veća sklonost pasivnom načinu života, povećana količina stresa i manjak sna, zbog sve većih odgovornosti i obaveza.

Pročitajte i…Smršajte zdravo uz ovaj jelovnik za 7 dana

Pokušajte da povedete računa o ovim stvarima, i na taj način možete uticati na usporavanje procesa gubljenja mišićne mase:

1. Radite vežbe barem dva puta nedeljno, povećavajući s vremenom intenzitet vežbanja.

2. Naspavajte se jer san omogućava telu da se odmori i mišićima da se obnove.

3. Jedite hranu bogatu nemasnim proteinima. Najbolji izvori takvih proteina su jaja, riba i biljni proizvodi poput orašastog voća i semenki.

Najbolje je jesti često, i to male, ukusne obroke, koji sadrže proteine i vlakna. Ukoliko jedete redovno, imaćete energije za trening snage, metabolizam će vam raditi dovoljno brzo i nećete biti u iskušenju da preterate s jelom.

Pročitajte i…5 zakona mršavljenja za svaki deo tela

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Foto: Thinkstock

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA