Categories Zdrava ishrana, ZDRAVLJE

Sve što treba da znate o visoko proteinskoj ishrani

Gotovo svaki nutricionista reći će vam, da vaša ishrana treba prvenstveno da se bazira na proteinima, uz mali procenat msati i ugljenih hidrata i da će vas to dovesti do efikasnog kubljenja kilograma. Međutim, ne možemo a da se ne zapitamo, koje su zaista prednosti, ali i mane, visoko proteinske ishrane.

Prosečna osoba tokom ishrane unese u svoj organizam 12-18% proteina, tokom dana. Kada svoju ishranu bazirate u glavnom na proteinima, taj procenat znatno raste i vaša ishrana se uglavnom zasniva na 50% proteina dnevno. Dakle, glavne kalorije unosimo konzumirajući meso, sir i jaja, dok je unošenje žitarica, striktno ograničeno.

Kada smanjite unos uglenih hidrata, počećete da gubite vodu i da trošite masne naslage, jer stupate u stanje ketoze. Ovaj proces olakšava vašu dijetu jer gotovo da ne osećate glad, ali može doći do nekih nuspojava, kao što su glavobolje,mučnine i ubrzan rad srca.

Iako će proteinska ishrana doprineti da efikasno izgubite kilograme, ona ima i neke svoje nedostatke. Smanjen unos voća i povrća, dovešće do toga da imate veoma nisku količinu vitamina i minerala u telu, zbog čega se možete osećati malaksalo. Sa druge strane, ishrana koja se  zasniva na mesu, može dovesti do većeg nivoa holesterola u krvi.

Da biste izbegli potencijalan problem sa holesterolom, nutricionisti preporučuju sledeće namirnice:

  • Nemasna govedina
  • Svinjsko meso
  • Jaja
  • Riba
  • Soja
  • Mahunarke

Ako se odlučite za visoko proteinsku ishranu, trebalo bi da znate da je efekat potpun, samo ako uz ovaj način ishrane aktivno i vežbare, jer ćete na taj način podstaći topljenje masti i aktivnu izgradnju mišića.

Foto: @camillestyles

Pročitajte i…Recite zbogom kasnoj večeri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA