Treninzi i problemi sa spavanjem: Koja je veza?

by | 13 oktobra, 2021
Treninzi i problem sa spavanjem

Treninzi i problem sa spavanjem su, prema najnovijim istraživanjima, u tesnoj vezi. 

Većina fizički aktivnih ljudi zna da nam vežbanje pomaže da  lakše zaspimo.  Istraživanja su to uvek iznova dokazivala, ali najnovija studija pokazala je da bi vežbanje neposredno pre odlaska na spavanje moglo biti izvor problema sa spavanjem kod zdravih odraslih osoba.

Treninzi i problem sa spavanjem

Istraživanje objavljeno u časopisu Sleep Medicine Reviews sugeriše da vežbanje visokog intenziteta dva sata (ili manje) pre spavanja može negativno da utiče na kvalitet sna. S druge strane, vremenski period duži od dva sata između odlaska na počinak i spavanja omogućuje nam da zaspimo “kao bebe”.

Prema studiji, povećani broj otkucaja srca jedan je od razloga zašto je učesnicima bilo teško da zaspu ubrzo nakon vežbi visokog intenziteta, jer je to dovelo do fiziološkog uzbuđenja, od kojeg se nisu oporavili ni tri sata nakon što su prestali s vežbanjem.

Pročitajte i… Muči vas nesanica? Isprobajte ove namirnice za miran san

Uz to, istraživači su naveli umor centalnog nervnog sistema i promene telesne temperature kao faktore koji utiču na kvalitet sna nakon vežbe.

– Konkretno, početak sna može biti odgođen zbog povišene telesne temperature izazvane vežbama, navodi se u studiji.

To se dešava jer se naša telesna temperatura mora malo spustiti kako bi došlo do tonjenja u san. San može da bude poremećen ukoliko je temperatura tela i dalje visoka.

Šta ako volite treninge uveče?

Prema studiji, vežbe visokog intenziteta završene više od dva sata pre spavanja mogu imati mnogo koristi za san. Osim toga, kratko razdoblje akutne fizičke aktivnosti visokog intenziteta, za razliku od kompletnog treninga, ne bi trebalo da ima nikakave posledice na zdrave, mlađe i sredovečne odrasle osobe bez poremećaja spavanja.

Na kvalitet sna može uticati i vrsta vežbe koju radimo uveče: trčanje će verovatnije izazvati umor i upalu mišića intenzivnije nego vožnja bicikla, na primer.

Tako da, pokušajte da vežbate dva ili više sata pre spavanja, bilo da idete u teretanu ili radite vežbe kod kuće. Ako ne možete da se organizujete ili jednostavno obožavate da trenirate pre spavanja, učinite ga brzim i, ako je moguće, neka bude nižeg intenziteta, poput biciklizma.

Tekst originalno objavljen na: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsCottonbro via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.