Trougao smrti – ovaj deo lica morate zaobići kada istiskujete bubuljice

by | 7 oktobra, 2020
Trougao smrti

Bezbroj puta ste čuli da istiskivanje bubuljica nije dobra ideja, bez obzira na to koliko vas izluđuju. Taj savet važi za celo lice, ali dermatolozi kažu da postoji jedno posebno opasno područje koje morate izbegavati, tzv. trougao smrti.

Taj deo je izuzetno važan zbog bliske povezanosti sa mozgom, a najbolji način da vidite trougao je da ga oblikujete prstima. Spojite vrhove palčeva, a zatim vrhove kažiprsta. Vrh trougla postavite na most nosa, a osnovu u uglove usta i preko gornje usne. (Pročitaj: Dermatolozi upozoravaju: Ne isprobavajte opasne tretmane koji mogu oštetiti vašu kožu)

Šta je trougao smrti?

Kada je reč o istiskivanju bubuljica, izraz trougao smrti možda zvuči ekstremno, ali definitivno ne treba olako da shvatite pretnju.

Naime, kavernozni sinus je naziv velike vene koja odvodi krv u mozak, povezujući spoljašnjost i unutrašnjost tela. To znači da infekcija bubuljice na nosu ima direktan put do mozga, tako da je visokorizična. U slučaju da uklanjate bubuljicu i razvije se infekcija, ona se može preneti kroz sinus i inficirati mozak, a krvotokom se može proširiti na celo telo. Stoga, ceđenje bubuljica na tom području nikako nije dobra ideja. Dodatni razlog da to izbegavate je taj što je vrlo verovatno da ćete napraviti ožiljke.

Postoji li način da bezbedno istisnete bubuljice?
Iako se istiskivanje bubuljica uopšte ne preporučuje, postoji nekoliko koraka da proces učinite manje rizičnim. Ako želite da se rešite bubuljice na bradi ili čelu, nemojte to raditi neposredno pre spavanja, kada ste umorni.

Pre nego što počnete, dobro operite ruke. Budite sigurni da je prostor ispod noktiju čist, jer se baš tamo skrivaju bakterije. Očistite kožu lica i stavite tople obloge koje će otvoriti pore. Ne uklanjajte bubuljicu noktima, već je ravnomerno pritisnite vrhovima prstiju. Ako ne izađe lako, prekinite sa istiskivanjem. Kada završite, ukoliko na koži postoje ranice, namažite ih nekom antibiotskom mašću.(Pročitaj: Maska za lice protiv akni: Korisnici TikToka su poludeli za ovim beauty tretmanom, ali da li je on bezopasan)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty, Health

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.