Deca depresivnih roditelja su problematična

by | 19 novembra, 2011

Američko istraživanje, sprovedeno na uzorku od 20.000 porodica, pokazalo je da deca depresivnih očeva imaju veće izglede za emotivne probleme. S druge strane, skoro petina dece imala je iste probleme ako je majka patila od depresije.

Profesor Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Njujorku, Majkl Vajcman, sproveo je istraživanje na uzorku od 20.000 porodica, koje je pokazalo da deca depresivnih očeva imaju problematično ponašanje.

Ovo pitanje posebno je bitno sada kada je sve više nezaposlenih ljudi koji imaju problema da izdržavaju porodice i kada se veliki broj vojnika vraća iz Avganistana i Iraka sa, neretko, emotivnim teškoćama.

Ranija istraživanja već su otkrila vezu između depresivnih majki i problema kod dece.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Pedijatrija, deca imaju najviše problema kada oba roditelja pate od depresije.

Naučnici su utvrdili da je 11 posto mališana sa depresivnim očevima imalo probleme u kući ili u školi, a 19 procenata imalo je te probleme ako je majka patila od depresije.

U slučajevima kada su oba roditelja patila od depresije, istraživanje je pokazalo da probleme ima svako četvrto dete.

U porodicama u kojima nijedan roditelj nije patio od depresije, a to je bilo devet od deset porodica, broj dece sa emotivnim problemima iznosio je šest procenata

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.