DEČIJE CUCLE uzrokuju zavisnost od cigareta?

by | 3 decembra, 2009

Dugotrajno korićtenje cucle može da uzrokuje velike probleme u govoru deteta, ali i da utiče na način rešavanja problema u kasnijim godinama.

 

Decje cucle

 

Već je poznato da dugotrajno i često korićtenje dečijih cucli kao posledicu može da ima deformaciju desni i zagriza. Nedavno su naučnici došli i do zaključka da deca koja dudu koriste više od tri godine imaju veću mogućnost razvoja problema s govorom od dece koja nisu koristila ciclu. Zaključili su to autori američko-čileanskog istraživanja sa Fakulteta u Vošingtonu i „Rehabilitacion Club de Leones Cruz de Sur“, a studija je objavljena u časopisu „BMC Paediatrics“.

 

Deformacija vilice
Povezanost cucli sa razvojem govora potvrđuje i Dana Kutálková, češki stručnjak za logopediju.

Kako prenosi češki list „Dnes“, dr Kutálková kaže da se kod dece koja dugo i često upotrebljavaju dudu može deformirati vilica, a na kraju i zagriz.

Decje cucle– Mekana kost se zbog stalnog pritiska dude predaje, i to posebno ako duda nema pravilan oblik. Sve to može da prouzrokuje i probleme sa izgovorom i šuštanje – objašnjava Kutálková.

Osim toga, dugotrajna upotreba dude može da utiče i na nepravilan položaj jezika ili na drugačiji način gutanja. Doktorka upozorava i na još jedan problem:

 

Cucla kao rešenje problema
– Cucla se često upotrebljava kao sredstvo kojim se želi da se utiša dete ili potpuno ućutka, dakle postaje sredstvo rešavanja različitih emocija i sitnih kriza deteta. Svakako da to u kasnijim godinama može da dovede do navike rešavanja problema na sličan način, na primer, cigaretama.

Pored umerenog korićtenja dude, za pravilan razvoj govora ključna je uloga roditelja ili drugih bliskih osoba. Zato logopedi preporučaju da se detetu od najranijeg uzrasta govori često i na razumljiv način, sa što manje tepanja.

– Osim toga, važan je osećaj sigurnosti u porodici, kao i dostupnost razgovora sa odraslima i vršnjacima – dodaje dr Kutálková.

Ako roditelji primete probleme u govoru svog deteta, najbolje je da odmah poseti logopeda.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.