DNK spermatozoida najčešći „krivac“ za nerazjašnjenu neplodnost

by | 3 decembra, 2012

Novi test za razliku od starih proučava kvalitet spermatozoida, što je čest problem kod neplodnih parova. Ovim testom parovi će uštedeti novac i neće imati potrebe da se podvrgnu nepotrebnim tretmanima.

Za oko 80 odsto parova koji ne mogu začeti uprkos urednim nalazima problem je loš kvalitet sperme muškarca poznat kao DNK oštećenje sperme, otkrila je studija britanskog Univarziteta Belfast. Većina klinika za plodnost sudi o kvalitetu sperme s obzirom na oblik, brzinu i koncentraciju sperme ispod mikroskopa. Novim testovima koji omogućavaju uočavanje sitnih pukotina i grešaka u DNK-u spermatozoida naučnici su utvrdili da čak i sperma koja se oceni kao dobra, tj. sposobna za začeće, često to i nije, piše „Daily Mail“.

„Za gotovo trećinu parova sve do sada nije postojao tačan razlog neplodnosti i dobijali su dijagnozu nerazjašnjene plodnosti“, rekla je autorka studije, profesorica Šina Levis.

Ona smatra kako će nove analize parovima uštedeti mnogo novca, vremena i muke koje bi utrošili na otkrivanje uzroka neplodnosti koje su ranije usmeravali na potrebne tretmane medicinski potpomognute oplodnje.

Iako je nejasno da li će takva testiranja povezati šanse parova da postanu roditelji, svakako će im dati bolji uvid u situaciju i omogućiti realnija nadanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.