Ishrana dece: Budite im pozitivan uzor!

by | 19 decembra, 2012

Da li ćemo voleti da jedemo određene namirnice ili ne zavisi od naših gena, ali veliki uticaj na izbor hrane ima i okolina, na koju se ugledamo u ishrani od najmlađih dana, kada razvijamo sklonost ili odbojnost prema određenoj vrsti hrane. Nažalost, deca obično više uživaju u nezdravoj i slatkoj hrani, ali uz pomoć ovih tehnika vi im možete pomoći da usvoje zdrave režime ishrane, koje će negovati tokom celog života.

Bebe imaju urođenu sklonost prema određenim ukusima. Novorođenčad preferira hranu slatkog ukusa i odbacuje hranu gorkog ukusa, kao što je neko povrće. Ovo je posledica evolucije, jer je u prošlosti slatki ukus ukazovao na hranu bogatu kalorijama, odnosno energijom, dok je gorki ukus ukazivao na hranu koja je potencijalno otrovna.

Kako djeca odrastaju, ona često odbijaju hranu i postaju izbirljiva oko određenih namirnica. To predstavlja izazov za mnoge roditelje, a oni reaguju na različite načine. Neki daju svojoj deci ono što ona žele da ih smire, drugi prestaju da daju deci jako ukusnu hranu, insistirajući na voću i povrću, nagrađuju decu nakon što pojedu hranu bogatu hranjivim sastojcima, ili ne čine ništa od navedenog. Dobro je znati da poslednja istraživanja u ovom polju sugerišu da bi insistiranje na zdravoj hrani, ograničavanje nezdrave hrane ili nagrađivanje za dobro ponašanje zapravo mogli da imaju suprotan efekat na decu i dovesti do usvajanje nezdravih navika u ishrani, što bi kasnije moglo da izazove i gojaznost.

Naime, ograničavanje hrane obično povećava dečiju želju za tim namirnicama, a može da izazove i da deca jedu i kada nisu gladna, i kasnije ne mogu da uoče sopstvene fizičke i unutrašnje znakove gladi i sitosti. Zato stručnjaci savetuju da umereno ograničavaju nutritivno manje vredne namirnice i ne vrše pritisak na decu da jedu voće i povrće.

Deca posmatraju kako se ponašaju ostali u njuhovoj okolini, a roditelji (a ponekad braća i sestre) glavni su im uzori. Stoga će deca verovatno usvojiti iste prehrambene navike kao i njihovi roditelji. Zato je važno da roditelji pokažu dobar primer, ne samo kada je reč o vrsti namirnica, već i o mestu gde jedete. Izbegavajte da prečesto ručate van kuće, i trudite se da obroke pravite i jedete u svom domu, jer je to pravo mesto za usvajanje pravilnih prehrambenih navika.

Najvažnije je da dajete detetu raznoliku hranu, još u najranijem uzrastu. U početku će možda odbacivati određene namirnice, jer su za njih nove. Ali, budite uporni, jer će ono pre ili kasnije razviti naklonost prema toj hrani. Koliko puta to treba da radite, zavisi od velikog broja faktora, poput uzrasta deteta, početne naklonosti prema toj hrani i prethodne izloženosti novim ukusima. Dok neka deca već nakon prvog obroka prihvate hranu, drugoj je potrebno više pokušaja.

Veličina porcije ili obroka je takođe vrlo važna. Ako vaše dete ne voli povrće, postepeno pokušavajte da povećavate količinu obroka u njegovoj porciji, a smanjujte količinu nutritivno siromašnije hrane.

Način na koji će voće i povrće izgledati na tanjiru utiče na verovatnoću da će ih deca probati. Jedno istraživanje pokazalo je da su deca jela više voća kada je bilo u nekom zanimljivom obliku u odnosu na obično isečeno voće.

Evo još nekoliko korisnih tehnika:

  • Budite pozitivan uzor tako što ćete jesti različite vrste voća i povrća.
  • Osigurajte raznovrsne nutritivno bogate namirnice kao što su voće i povrće za svoju decu
  • Odredite vreme obroka i jedite zajedno kao porodica.
  • Ako dete ne prihvata određene hranljive namirnice, pokušajte nekoliko puta da mu ih ponudite, dok ih ne prihvati.
  • Dopustite deci da sami odrede kada su gladni i siti.
  • Pohvalite djecu i/ ili ponudite nagradu koja nije hrana, poput nalepnica, kada jedu voće i povrće ili kada probaju novu hranu.
  • Umjereno ograničavajte unos određene hrane i edukujte decu da sve namirnice i hrana mogu biti deo pravilne prehrane u pravim količinama.
  • Podstičite, ali ne vršite pritisak na decu da jedu voće i povrće.
  • Ponudite veće porcije povrća ili poslužite povrće kao predjelo.
  • Učinite da voće i povrće bude vizualno primamljivo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.