ISPOVEST: Kako sam zamalo umrla zbog TAMPONA

by | 27 septembra, 2009

Ležala sam u bunilu, oblivena znojem, osećajući kako mi pulsira svaki centimetar tela. Do mene su, negde iz daljine, dopirali glasovi mojih uspaničenih roditelja, a potom sam začula doktora:
„Žao mi je, ali ne znam šta se dešava sa vašom kćerkom. Njeni unutrašnji organi otkazuju i bojim se da ne možemo ništa da učinimo“. Umesto da me uplaše, ove reči su mi ulile čudesnu snagu – u tom trenutku čvrsto sam odlučila da se borim za svoj život.

 

tampon rizik od smrti

 

SLOMLJENO TELO
Oduvek sam bila veoma dinamična, vesela i puna života. Reč „bolest“ za mene gotovo da nije postojala, retko sam dobijala i najobičniju prehladu. Nekoliko dana nakon ludog dočeka Nove godine, sa mnom je počelo da se dešava nešto veoma čudno. Osećala sam se slomljeno i bezvoljno, stalno mi se spavalo, po ceo dan nisam izlazila iz kreveta. Ove tegobe objašnjavala sam umorom od novogodišnje noći, učenja i polaganja ispita. Osim toga, imala sam i naporne pripreme za muzičko takmičenje u inostranstvu.
Jednog jutra, nekoliko dana nakon prvih simptoma, probudila sam se okupana znojem. Drhtala sam celim telom i, iako sam osećala da gorim, bilo mi je veoma hladno. Dok se mama saginjala prema meni da mi stavi toplomer ispod pazuha, videla sam da su joj se, od toplote koja je prosto isijavala iz mog tela, zamaglile naočare. Toplomer je pokazao 40 stepeni Celzijusa!

 

DIJAGNOZA – TOKSIČNI ŠOK
U panici, tata me je na rukama odneo do kola i odvezao do urgentnog centra. Dežurni lekar odmah me je poslao u laboratoriju, a analiza krvi pokazala je da je vrednost leukocita povećana za nekoliko puta. Na infektivnom odeljenju su mi urađena ispitivanja na meningitis, ali u mom organizmu nije utvrđeno prisustvo virusa ili bakterija. Narednih nekoliko dana provela sam u polusvesnom stanju dok su lekari neprekidno menjali terapiju pokušavajući da mi pomognu. Moj život se gasio, otkazivali su mi vitalni organi – pluća, jetra i bubrezi, a niko nije znao zbog čega se to dešava. Konačno, posle tri dana, stigao je specijalista kojeg su pozvali sa druge klinike. Odmah je naložio hitan pregled interniste i ginekologa da bi proverio da li je možda u mom telu ostao tampon. Znala sam da to nije moguće jer sam ga izvadila baš tog dana kad sam osetila prve tegobe. Međutim, specijalista je utvrdio upalu genitalnog trakta, a dijagnoza je glasila – TSS – sindrom toksičnog šoka!

 

SVE SE DOBRO ZAVRŠILO
Da ironija bude veća, davno sam čula za to oboljenje. Menstruaciju sam dobila u 11 godini i sećam se tog upozorenja na pakovanju tampona, u kojem piše da postoji mogućnost da tokom menstruacije dođe do infekcije koja izaziva toksični šok, bilo da se koriste tamponi, vata ili higijenski ulošci.

Kad sam navršila 18 godina, počela sam da koristim tampone, strogo se pridržavajući uputstva – uvek sam birala one najmanjih dimenzija i redovno sam ih menjala nakon dva sata. No, i pored svih mera predostrožnosti, postala sam žrtva toksičnog šoka jer su toksini, kroz zid vagine, prodrli u moj krvotok – da specijalista to nije otkrio, umrla bih. Određena mi je terapija antibioticima i polako sam počela da se oporavljam, ali moje noćne more su se nastavile. Dobila sam stafilokoknu kožnu infekciju zbog koje sam morala u karantin, a na sve to i jaku alergijsku reakciju na penicilin koji mi je prepisan za lečenje. Pretvorila sam se u bespomoćno stvorenje koje se jedva kretalo – čak mi je i odlazak u kupatilo bio veliki napor. Nakon višenedeljnog boravka u bolnici puštena sam kući toliko slaba da me je dečko izgurao do kola u kolicima.

 

DUG OPORAVAK
Za oporavak od sindroma toksičnog šoka potrebno je oko godinu dana. No, ja sam bila nestrpljiva da se vratim normalnom životu i svojoj muzici iako sam se još uvek osećala iscrpljeno – govor mi je bio otežan i brzo sam zaboravljala pa sam morala sve da zapisujem. Tek sada sam svesna da sam imala ludu sreću da prođem bez većih oštećenja.

 

NEMINOVNE POSLEDICE
Danas se osećam mnogo bolje, mada je TSS ostavio posledice na moje zdravlje. Svaka prehlada pretvori se u plućnu infekciju, patim od teške anemije, menstruacije su mi obilnije, često se osećam umorno. Mnogo sam osetljivija i sklona čestim promenama raspoloženja, zbog čega mom dečku nije nimalo lako sa mnom. Na moju sreću, on je zaista divan, toleriše moju mušičavost, ispade besa ili bezrazložan plač. Odnedavno živimo zajedno i uskoro ćemo se venčati. Još uvek mi nije jasno kako je došlo do toksičnog šoka. Možda sam se slučajno ogrebala dok sam stavljala tampon, pa je to izazvalo infekciju. No, veće su šanse da je moj imunitet opao zbog zauški koje sam preležala šest meseci pre tog fatalnog dana.
Na kraju, kad neko ima dvadeset dve godine, uveren je da nikada neće biti bolestan i da je pred njim sve vreme ovoga sveta. Ozbiljna bolest kao što je toksični šok menja vaš pogled na svet i jednostavno vas natera da shvatite da je život jedan jedini, dragocen i vrlo kratak.

 

 

TSS RIZIK

 

Ukoliko ste pročitali uputstvo na pakovanju tampona, verovatno ste upoznati sa osnovnim informacijama o toksičnom šoku. Na svu sreću, ova infekcija javlja se vrlo retko, ali dobro poznavanje činjenica može da ima odlučujuću ulogu u prepoznavanju ranih simptoma TSS-a.
Šta je sindrom toksičnog šoka?
U organizmu svake treće osobe nalazi se nepatogena bakterija stafilokoka aureus – najčešće na koži ili u sluznici nosa, vagine, na preponama ili u potpazušju. Eksperti smatraju da ova bakterija postaje patogena u kontaktu sa veštačkim materijalima. Ove materije preko oštećenja na koži ili sluzokoži dospevaju u krvotok, uzrokuju trovanje krvi i slabljenje imuno-sistema.
Zašto tampon uzrokuje infekciju?
Eksperti nisu potpuno sigurni zbog čega se to dešava ali pretpostavljaju da tampon omogućavaju prodor kiseonika u vaginu ili su pogodno tlo za razvoj bakterija.
Koji su simptomi?
Infekcija može da se manifestuje kao težak oblik gripa koji brzo obara u krevet. U tegobe spadaju povišena temperatura, povraćanje, proliv, bolovi u mišićima, nesvestica, vrtoglavica ili kožni osip.
Kako treba da reagujete u slučaju da posumnjate na infekciju?
Ukoliko koristite tampon u trenutku kada se ispolje simptomi, odmah ga izvadite. Sačuvajte ga zbog bakterioloških analiza i obratite se lekaru. Ako posumnja na toksični šok, on će propisati terapiju antibioticima i/ili drugim medikamentima koji će postepeno uništavati patogenu bakteriju u vašem organizmu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.