IZABERITE porođaj koji vam najviše odgovara

by | 22 septembra, 2009

Do pre samo dvadesetak godina, pravo na izbor kada je reč o načinu na koji će se žena poroditi imali su samo priroda i lekari. Sve se svodilo na to da se, ako kojim slučajem vaginalni porođaj „krene naopako“, ili, pak, postoje ozbiljne indikacije – obavi carski rez.


Međutim, žena danas može da se porađa i u kadi, a rođenju deteta može da prisustvuje i otac. O tome da li će se porađati prirodno ili uz epiduralnu anesteziju, žena sama odlučuje, dok je carski rez uvek i jedino izbor lekara.


Izaberite porodjajPOROĐAJ U VODI

U našoj zemlji porođaj u vodi obavlja se jedino u KBC Zvezdara. I pored svih dobrih strana ove metode, kako za mamu tako i za bebu, žene se retko odlučuju za ovakav način donošenja bebe na svet. O ovoj vrsti porođaja razgovarali smo sa doktorkom Gordanom Obradović-Hajduković.
„Porođajna kada je prostrana, dublja je od obične i pomalo liči na džakuzi zbog lampica za osvetljenje i mnogobrojnih otvora za vodenu masažu. Trudnica čiji je grlić materice dilatiran oko 5 cm smešta se u posebno udubljenje koje joj omogućava prirodniji položaj (polusedeći), gde ce provesti sledeća dva sata. Temperatura vode održava se na 36 stepeni Celzijusa, u čemu i jeste najveća prednost ove metode.
Naime, tako se umanjuje osećaj bola, razmekšava se tkivo meice, a istovremeno se pojačava efikasnost kontrakcija, pa se i porođaj brže odvija. Za to vreme, babice i doktori stalno su pored porodilje, imaju dovoljno mesta da joj priđu i obave sve neophodne preglede, ukljucujuci i monitoring. Nakon dva sata boravka u kadi, žena se vraca na krevet i nastavlja da se porađa klasicnim putem uz mnogo manje bola.

 

Ukoliko ‘glavna faza’ porođaja krene dok je žena u vodi, što je čest slučaj kod onih koje su već rađale, sve se obavlja na licu mesta. Detetu se ništa loše neće desiti jer, praktično, iz jedne vodene sredine prelazi u drugu koja je po temperaturi skoro identična, a kako kiseonik prima preko pupčane vrpce, nema bojazni da će se udaviti. Žene se sve više interesuju za porođaj u kadi, ali ne odlučuju se lako za to. Mnoge misle da se ceo porođaj odvija u vodi, iako nije tako. Naravno, i to se može izvesti, međutim cilj je da se porodilji umanje bolovi, da tkivo međice omekša kako bi se sprečile eventualne povrede. Kada smo uveli ovu metodu, to je bio pravi bum jer boravak u toploj vodi cini porođaj podnošljivijim. Ali, epidural je ubrzo na velika vrata ušao u akušerstvo i razumljivo je da je ženama primamljivije da bezbolno prođu kroz sve faze rađanja.“

 

MOJE ISKUSTVO Jasmina J., 30
O porođajnoj kadi čula sam tek na pripremama za porođaj. To me je veoma zaintrigiralo i rešila sam da doživim to iskustvo. Tačno je da je bol znatno manji, ali ne nestaje potpuno. Međutim, kada su me doktor i babica prebacili na krevet, posle samo desetak minuta, uz dva napona, ugledala sam maleno bice koje sam tako dugo čekala. Ne znam da li sam dobro podnela porođaj zbog kade ili sam jednostavno imala srece, ali ponosna sam na svoje nesvakidašnje iskustvo.

 

EPIDURALNA ANESTEZIJA
Ova metoda uvedena je kod nas pre nešto više od deset godina a mišljenja o njoj su bila prilično podeljena. Trudnice su je izbegavale plašeci se „uboda u kičmu“ i mogucih posledica, lekari nisu bili zagovornici takvog porođaja, a nedovoljan broj anesteziologa samo je doprineo opštoj fami. Danas se o epiduralnoj anesteziji sve zna, čak će vam I ginekolog-akušer sam predložiti tu opciju. 

Jednostavno, ako želite bezbolan porođaj, a možete da izdvojite onoliko koliko epidural košta u državnim bolnicama, to je najbolja metoda za vas. Ipak, kao i većina medicinskih zahvata, i ovaj ima prednosti i nedostataka. Glavne prednosti su, svakako, odsustvo bola, a porodilja je pri tom potpuno budna, svesna i opuštena. Lokalni anestetik koji se kroz kateter uvodiu epiduralni prostor kičmene moždine, a zatim, po potrebi dozira, daje se tek kad porođaj pocne. Međutim, nekada se dešava da porođaj tako brzo napreduje da, prosto, nema vremena za primenu epidurala. S druge strane, ovaj metod usporava porođaj, nekada vrlo kratko, a nekada toliko da je neophodno primiti dozu oksitocina (koji ubrzava porođaj). 

Neugodnost mogu predstavljati kateterizacija, mogucnost pada krvnog pritiska, postporođajna glavobolja I nedostatak kontrole nad donjim delom tela. Pošto nema bola, nekada se ne osecaju ni kontrakcije materice, ni naponi, pa su lekari primorani da dovrše porođaj pomocu forcepsa ili vakuuma. Da bi se to izbeglo, u nekim porodilištima je praksa da, kada se postigne kompletna dilatacija, primena epidurala istog momenta prestaje, pa najvažnija faza porođaja prođe bez nje. Žena je tada svesna napona i moci da „izgura“ bebu. Dakle, ovde postoji malo bola, ali to traje vrlo kratko i najsigurnije je kako za mamu, tako i za bebu. 

O epiduralnoj anesteziji razgovarali smo sa doktorom Dušanom Papicem, iz ginekološko-akušerske bolnice „Papic“, jedine privatne bolnice koja ima dozvolu za porođaje. „U celom svetu više niko ne objašnjava šta je epidural, jednostavno, to se podrazumeva. U našoj bolnici primenjujemo sve ono što se pokazalo kao dobro, kako za majku, tako i za bebu: komfor u toku porođaja koji podrazumeva udoban porođajni krevet, stalno prisustvo akušera, babice i anesteziologa, neprestano praćenje monitoringa, epidural kao sigurnu metodu, ali i komfor posle porođaja, adekvatan smeštaj I usluge medicinskog osoblja.“

MOJE ISKUSTVO Tijana M., 24
Uvek sam razmišljala „kad odem kod zubara, normalno je da tražim anesteziju, pa zašto ne bih sebi olakšala i porođajne muke“. Sve je bilo savršeno, osecala sam čak i kontrakcije, ali nije to bol, vec neko cudno stanje. Pošto sam bila smirena i „normalna“, mogla sam da sarađujem i radim sve što mi doktor i babica kažu, a ne da urlam kao žena koja se, preko puta mene,porađala bez epidurala. Doduše, jedno vreme sam osećala utrnulost leve noge, ali to je sitnica.

CARSKI REZ
Carski rez je alternativni način porođaja i nijedan akušer ga nece izvesti ukoliko postoji mogucnost prirodnog, vaginalnog porođaja. Ne treba zaboraviti da je to, pre svega, operativni zahvat i da ga tako treba i posmatrati. Cinjenica je da žena, zbog opšte anestezije, nema bolove usled kontrakcija i napona, ali taj nedostatak se kompenzuje postpartalnim bolovima i dužim oporavkom, uz sve neprijatnosti koje prate i vaginalni porođaj, gde se prvenstveno misli na krvarenje i bolove usled vracanja materice na normalnu velicinu. Ipak, mnoge žene smatraju da bi trebalo i ovu opciju uvrstiti u „slobodan izbor“, ali zvanicno, carski rez je, prvenstveno odluka lekara i to samo kada postoji prepreka za vaginalni porođaj.

MOJE ISKUSTVO Tanja V., 26
Prvo dete sam rodila u 22. godini. Porođaj je poceo prilicno dobro, da bi se na kraju iskomplikovao, te je dovršen carskim rezom. Mislim da današnje devojke ovu vrstu porođaja pomalo mistifikuju. Prošla sam kroz to i dan-danas mi je žao što nisam imala prilike da držim bebu na grudima odmah posle njenog rođenja, a to je trenutak za koji vredi živeti i malo se namuciti. Ponovo sam ostala u drugom stanju i porodila se pre dva meseca – rodila sam blizance. Predlagali su mi carski rez, ali odlucila sam se za prirodni porođaj. Po meni, ako se neko plaši porođaja, treba da se odluci za epidural, a ne carski rez.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.