KAKO i KADA reći detetu da je usvojeno

by | 9 decembra, 2009

Uprkos obuci koju usvojitelji prolaze pre nego što dete dođe u njihovu porodicu, dok traje procena njihove podobnosti, greške su česte.

– Da sam usvojena, da me moja jedina majka za koju znam nije rodila, saznala sam posle njene smrti. Ne mogu rečima da opišem šok i osećaj da sam prevarena, da su me celog života lagali. Još pokušavam da oprostim mojoj majci što je od mene krila biološke roditelje. Već duže vreme posećujem psihologa, borim se sa sopstvenim demonima. Imala sam duboke krize, mislila na samoubistvo – kaže za „Večernje novosti“ S. M. (20) iz Beograda.

 

Usvojeno dete

 

Najbolje je kada saznaju od vas
– Usvojena sam kao dete i još se sećam momenta kada su mi roditelji to saopštili. Bila sam iznenađena, i samo me je zanimalo ko to zna. Srećna sam što su mi roditelji to rekli kada sam imala oko sedam godina, što sam čula to od njih, a ne od drugih. Moja usvojena prijateljica je saznala da je usvojena od druge dece, i to je bilo veoma bolno za nju. Roditelji su iz najbolje namere odlagali da joj to saopšte plašeći se njene reakcije – priča jedna majka na portalu „Roditelj“.

 

Dobar je i sledeći primer:
– Sinu pišemo knjigu života od momenta kada je došao u našu porodicu. Napisali smo mu i o periodu kada je bio u Zvečanskoj i sve to propratili slikama. Imali smo sreće da su mu njegovu prvu fotografiju sačuvali iz bolnice. U toj knjizi smo naveli sve podatke o biološkoj porodici, osobama koje su brinule o njemu i ljudima koji su učestvovali u njegovom usvojenju – podelila je svoje iskustvo jedna mama na Internetu.

 

Usvojeno dete

 

Počnite od četvrte godine
Stručnjaci kažu da je važno da se dete što ranije pripremi na priču da je usvojeno. Većina smatra da razgovor sa detetom treba započeti oko četvrte godine.

– U predškolskom uzrastu priča o usvajanju treba da je jednostavna i detetu razumljiva, kroz primere iz priča koji su bliski detetu, poput bajki „Pinokio“ i „Palčica“. Svaki naredni razvojni period zahteva složeniji odgovor sa više detalja – kaže Olivera Simendić, psiholog iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Prošle godine u Srbiji je usvojeno 140 mališana, od kojih je jedanaestoro otišlo u inostranstvo. U odnosu na poslednjih nekoliko godina, broj usvojenih je za oko 40 odsto veći.

Trenutno je još 488 porodica prijavljeno u bazu potencijalnih usvojitelja, a svega 74 deteta su u postupku izbora. U registru usvojitelja je i 58 stranih državljana.

 

(MONDO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.