Kako lečiti prehladu i grip u trudnoći

by | 19 novembra, 2015

Sezona prehlada i gripe je počela, a od njih posebno moraju da se zaštite buduće majke koje su sklonije prehladi i gripi usled oslabljenog imuniteta, zbog čega je neophodno da se dobro zaštite.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Trudnoća je hipoimuno stanje, što znači da do pada imuniteta dolazi jer telo smanjuje obrambene mehanizme, kako bi zaštitilo bebu i ne bi odbacilo plod. Takođe, potrebno je voditi računa i o lečenju kada do prehlade i gripe već dođe, jer tokom trudnoće nije dozvoljeno piti sve lekove, naročito tokom prva tri meseca kada je poželjno izbegavati bilo kakve lekove. Ipak, iako ćete tokom trudnoće biti prehlađeni češće nego inače, nemate razloga za paniku, jer infekcije ovog tipa koje napadaju vas, ne mogu da naškode bebi. Kako razlikovati prehladu i grip, i kako se zaštititi ili ih lečiti tokom trudnoće, objašnjava nam lekar specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista perinatologije, prof. dr Aleksandra Novakov Mikić iz Poliklinike Novakov.

Kako razlikovati prehladu i grip?
– Prehlada je blaži oblik respiratorne infekcije od gripa, jer kraće traje i ima blaže simptome. Grip, sa druge strane, može imati ozbiljne komplikacije koje mogu izazvati, na primer, upalu pluća, kaže prof. dr Aleksandra Novakov Mikić koja za naš portal objašnjava i simptome ova dva oboljenja: – Prehlada obično počinje upalom grla i sekretom koji uzrokuje simptome zapušenog nosa, uz moguć kašalj, ali sve prolazi najkasnije za nekoliko dana. Retko kada tokom prehlade dolazi i do povećane temperature, a gotovo nikada do razvitka groznice. Ukoliko sekret iz nosa od providnog pređe u zelenkast ili smeđ, to može biti pokazatelj da je došlo do bakterijske infekcije. Simptomi gripe su teži, dolaze brže i obuhvataju upalu grla, temperaturu, groznicu, bol u mišićima, zapušen nos, malaksalost, kašalj.

Kada posetiti lekara? 
– Prehlada i grip ne bi trebalo da imaju značajniji uticaj na bebu, ali bi trebalo svakako konsultovati lekara ako dođe do temperature iznad 38 stepeni, groznice i opšte malaksalosti – kaže prof. dr Aleksandra Novakov Mikić i savetuje koji lekovi mogu da se koriste kako bi se efikasno otklonili simptomi: – Kod zapušenog nosa moguće je koristiti fiziološki rastvor, za glavobolju i bol u mišićima paracetamol, a za kašalj neki blaži ekspektorans.

Prevencija i prirodno lečenje
– Trudnice su osetljivije na dejstvo bakterija i virusa, te je potrebno da se štiti od infekcija izbegavanjem zatvorenih prostorija i bliske kontakte sa velikim brojem ljudi. U cilju smanjenja rizika od prehlade i gripa potrebno je jesti što više svežeg voća i povrća bogatog vitaminom C, vetriti prostorije, boraviti na svežem vazduhu… Kako naša sagovornica ističe, preporučuje se vakcinacija protiv gripa u trudnoći, ali je o tome potrebno razgovarati i savetovati se sa svojim lekarom. – Da biste snizili temperaturu tuširajte se mlakom vodom, a zatim obavezno obucite pamučnu odeću.

U kolikoj meri mogu biti od pomoći dodaci vitamina i suplementi? 
– Vitaminska i mineralna suplementacija ne mogu da zamene sveže, prirodne izvore vitamina i minerala, ali svakako mogu biti od koristi, posebno u zimskim mesecima, te ih slobodno možete koristiti kako biste ojačali vaš imunitet – poručuje za kraj prof. dr Aleksandra Novakov Mikić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.