Kako ostaviti cigarete?

by | 17 juna, 2009


Svi smo svesni činjenice da je pušenje štetno za zdravlje, posebno u trudnoći, ali kako se odviknuti od te ružne navike…

 

Lepota  i Zdarvlje - trudnoca - Kako ostaviti cigareteZAŠTO TREBA PRESTATI SA PUŠENJEM?
Nova istraživanja o pušenju u trudnoći donela su značajna otkrića o tome koliko to ozbiljno može da ugrozi zdravlje nerođenog deteta: naizgled zdrave bebe čije su majke pušile u trudnoći imaju sužene disajne puteve i smanjeni kapacitet pluća. Utvrđeno je i to da, ako takvo dete dobije infekciju disajnih puteva, vrlo je verovatno da će ona biti izraženija nego kod deteta čija mama nije pušila tokom trudnoće. Osim toga, bebe mama pušača mnogo su sklonije infektivnim oboljenjima kao što su meningitis i šarlah.
Dokazano je da svaki put kada zapalite cigaretu, procenat kiseonika i krvi vašeg deteta drastično opada pošto se krvni sudovi u posteljici pod dejstvom nikotina skupljaju, čime se sprečava protok svega, pa i kiseonika. Kod novorođenčadi čije su mame pušile tokom trudnoće, u urinu je pronađen kotinin (nusproizvod nikotina) u gotovo istoj meri kao i kod odraslih pušača.

BEBI MOJE SESTRE NIJE BILO NIŠTA!
Verovatno i vi poznajete bar jednu osobu koja je pušila u trudnoći, a rodila je zdravo i pravo dete, pa se pitate kako je to moguće kada lekari tvrde suprotno. Niko vam ne garantuje da ćete vi biti te sreće da sa vašom bebom bude sve u redu. S druge strane, niko ne može da garantuje vašoj drugarici da njeno dete neće imati zdravstvenih problema kasnije u životu (kao posledicu majčinog pušenja tokom trudnoće). Ne zaboravite ni na genetski faktor koji neke ljude čini manje otpornim na dim cigarete, a kako će vaša beba reagovati na njega, nećete znati možda dok, nažalost, ne bude kasno.


KAKO PRESTATI?

Ima mnogo načina da ostavite pušenje, a mi ćemo vam navesti one koji će vam,

nadamo se, biti od pomoći:

SNAGA VOLJE
U procesu odvikavanja od pušenja najvažnija je volja koja igra važnu ulogu i u drugim životnim segmentima. No, ona sama po sebi nije dovoljna, važna je i pomoć partnera, roditelja ili prijatelja.
Možda ne bi bilo loše kada biste napravili spisak stvari zbog kojih treba da ostavite pušenje (na prvom mestu je zdravlje vaše bebe) koji će vas „otrezniti“ kada počnete da izgarate od želje da zapalite još jednu cigaretu.

TERAPIJA HIPNOZOM
Ako ste odlučili da se odviknete od pušenja hipnozom, morate da znate da je procenat efikasnost ove metode 90 %. To je brz i lak način odvikavanja, a deluje tako što se hipnozom utiče na deo mozga koji kontroliše navike i na taj način menja se vaš stav o pušenju. Neki psihoterapeuti hipnozom uspevaju da u mozgu „izbrišu“ informaciju o tome da je ta osoba ikada bila pušač. Podrazumeva se da ove seanse mogu da primenjuju samo psihoterapeuti koji imaju sertifikat za bavljenje hipnozom.

AKUPUNKTURA
Poenta svega je u tome da pobedite svoje porive, objašnjava dr Vesna Marinković-Mićić, vlasnica centra za akupunkturu „Vitalis“. U svako uho stavi se po pet iglica s tim što je svaka igla namenjena drugom delu tela, čime se smanjuje poriv. Konkretno, posle nekoliko tretmana, pacijent počinje da gubi želju za pušenjem. Na sličan način suzbija se želja za jelom, čime se ljudima pomaže da se oslobode suvišnih kilograma.
Dobra stvar u vezi sa akupunkturom jeste ta što i kod kuće možete da koristite ovaj metod da bi vas minula želja za cigaretom. Evo šta treba da uradite: na lepljivu stranu selotejpa stavite sitno semenje, pa ga zalepite na tačku koju će vam lekar pokazati. Kada god osetite želju za cigaretom, samo pritisnite semenke i želja će nestati.

NIKOTINSKA TERAPIJA ZAMENE
Ova terapija uključuje nikotinske flastere, žvakaće gume, slatkiše ili inhalatore koji smanjuju želju za pušenjem. Iako ova metoda nije preporučljiva u trudnoći, uz savet i nadzor lekara može da se sprovede u delo. Dr Filipa Ridli tvrdi da je rizik od pušenja u trudnoći mnogo veći od rizika koji nosi ova metoda, pa je treba primenjivati.
Mada nikotinska terapija zamene uključuje supstance slične nikotinu (pa i nikotin), važno je naglasiti da se tokom njene primene pacijent ne izlaže štetnom dejstvu katrana, ugljen monoksida i ostalih otrovnih supstanci kojih ima u duvanskom dimu. Ipak, pre nego što se odlučite za ovu metodu, obavezno se konsultujte sa lekarom.


POTREBAN VAM JE DODATNI RAZLOG?

Proces odvikavanja od pušenja nije nimalo lak, međutim, kao i svi drugi, započinje odlukom i prvim učinjenim korakom. Ako uzmete u obzir sve prethodno rečeno, zvučaćete neozbiljno ukoliko još uvek razmišljate da li smo u pravu. Dr Artur Bjelica kaže da bi trudnice trebalo da se odreknu pušenja jer svaka, pa i najmanja količina nikotina (i ostalih otrova iz cigareta), škodi bebi i čini je manje otpornom na infekcije. Ali, ako je ta vaša navika toliko jaka da ne možete da je se oslobodite, pomislite na to da ste na taj način uskratili pravo svom detetu da kvalitetno započne život. Sebično, zar ne?

PUŠENJE U TRUDNOĆI

ČINJENICE
Prema jednoj anketi sprovedenoj u Britaniji:
34 % žena ne ostavlja cigarete u trudnoći
50 % postupa savesnije pa se odriče tog užitka
16 % je nepušača i onih koji ostavljaju pušenje pre začeća

I TATE SE RAČUNAJU
Samo šest procenata muškaraca prestaje da puši u znak solidarnosti prema svojoj trudnoj partnerki ali, ako vaš nije u tih šest procenata, imajte na umu da nikotin štetno deluje na njegove reproduktivne organe. To znači sledeće:
* Šanse da ćete pobaciti iznose 1:3
* Menja se kvalitet spreme, smanjuje se pokretljivost spermatozoida i oštećuje genetski materijal
* Telesna težina vaše bebe može da bude i do 25 % niža od one koju bi imala da njeni roditelji nisu pušili
* Šansa da dete oboli od astme mnogostruko se povećava

 

NEMA POVRATKA

Naravno da je odvikavanje od pušenja u trudnoći veoma važno, ali nemojte se zanositi idejom da odmah posle porođaja možete da „zapalite koju“.
Kao što znate, pušenje je i dalje štetno za vašu bebu u smislu da ona lakše može da „zaradi“ teže oblike infekcija disajnih puteva kao što su infekcije grla ili uha. Pušenje u prisustvu vaše tek rođene bebe može da izazove mnogo drugih problema, recimo može da rezultira pogoršanjem kašlja, kao i čestom pojavom bronhitisa i upale pluća.
Što se pasivnog pušenja tiče, ono ne izaziva astmu, ali može da je pogorša. Ako se astma pojavi zbog infekcije, znajte da će dete imati više astmatičnih napada ukoliko pušite. Da ne pričamo o tome da pušenje može da ima fatalan ishod. Poražavajuće je saznanje da, ako pušite u blizini svoje bebe, to je isto kao da ona godišnje popuši od 60 do 150 cigareta!
Ako vam sve ovo ne predstavlja dovoljan razlog da prestanete da pušite, pomislite šta činite sebi. Pušenje uzrokuje rak, srčani napad, moždani udar i ozbiljno ugrožava disanje. Prema tome, svaki put kada zapalite cigaretu setite se da sebi skraćujete život, što znači i vreme provedeno uz svoje dete.

 

Tekst: Romana Klajić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.