M&B anketa: Ljubiti decu u usta – za ili protiv?!

by | 8 oktobra, 2015

Ljubiti dete u usta za neke ljude je predivan čin iskazivanja nežnosti i ljubavi, dok mnogi smatraju da je to neprimereano, ali i nezdravo. Šta kaže nauka o poljupcima između roditelja i deteta, saznajte u nastavku.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Nežni poljupci su najlepši izraz ljubavi i privrženosti prema drugoj osobi i iako su poljupci u čelo, obraze ili ruke deteta potpuno prihvaćeni, mnogi roditelji nikad ne ljube svoju decu u usta i tu naviku smatraju čudnom i odbojnom.

Uz to, i nauka ima svoje mišljenje o takvim poljupcima. Američka akademija za parodontologiju savetuje svim roditeljima da, ipak, izbegavaju ljubljenje mališana u usta jer u usnoj duplji tek novorođenih beba, pa i male dece, nisu prisutne bakterije koje uzrokuju propadanje zuba i parodontalne bolesti, a mogu se prenositi jednostavnim direktnim poljupcem u usne.

Naime, kada ta bakterija dođe do detetovih usta, ona počinje da pretvara šećer iz hrane i pića u kiselinu koja uništava zube.

– Kada prvi zubi tek izbiju, gleđ je vrlo osetljiva. Ali, karijes ne utiče samo na prve zube. Ako je bakterija dovoljno dugo prisutna u ustima, kasnije ostaje i u trajnim zubima – kaže zubarka Džejn Soksman.

Pa ipak, bez obzira na sve, više puta bilo smo u prilici da vidimo i kako to rade neke poznate ličnosti, kao što su, na primer, Nataša Bekvalac i Severina Vučković, koje često na društvene mreže postavljaju fotografije na kojima možemo videti kako ljube svoju decu u usta, zbog čega su naišle na strogu osudu, kako kolega tako i šire javnosti.

Međitim, to nije slučaj samo kod nas, te i svetske zvezde praktikuju istu stvar, a holivudska glumica Džesika Alba jednom prilikom je ovaj čin opravdala rečima: “Šta tu ima biti čudno? Pa to je moje dete! Drugi ljudi se ljube sa svojim psima u usta, zar nije to čudno?”

Otkrijte nam i vaše mišljenje o tome da li je OK ljubiti decu u usta u anketi OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.