MUŠKARCI I trudnoća: Šta sve ONI treba da znaju

by | 18 septembra, 2009

Trudni ste i svi očekuju da vam kosa sija, da vam se grudi povećaju i zaoble, a lice zablista. Hmm! Realnost donosi i nešto drugo – povećanu telesnu maljavost, dojke koje „cure“, duboke strije… Evo nekoliko saveta, ali ne vama, nego vašem partneru!

Ima mnogo stvari za koje niste pretpostavljali da se ženama dešavaju tokom trudnoće, a one pogađaju mnoge buduće mame. Nećemo govoriti o tome koliko vas sve to nervira, već ćemo budućeg tatu uputiti u „tamnu stranu“ trudnoće, tek da ne bi pogrešno reagovao čime bi vas dodatno uznemirio. Dakle, obavezno mu dajte da pročita ovaj tekst.

 

muskarci i trudnoca

 

Povećana maljavost
Savet mužu: O maljavosti u trudnoći ne priča se često. Zato ne čudi to što se većina budućih očeva iznenadi kada telo njihove partnerke počne da se menja. Međutim, nema mesta kritikama. Mnoge žene su vrlo osetljive na promene izgleda u trudnoći i poslednja stvar koju žele da čuju su neukusni i netaktični komentari i šale. Najbolje je da sve telesne promene prihvatite stalno imajući na umu da su privremene i da za njih postoji dobar razlog.

 

Gubitak kose
Savet mužu: Posle porođaja neke žene gube kosu. Možda ćete primetiti da se telesne malje i kosa vaše partnerke istanjuju. Kao i u prethodnom slučaju, morate biti taktični i zapamtiti da su to privremene promene.

 

Kratkovidost
Savet mužu: Telo žene ne obezbeđuje samo prostor za bebu. Ono se menja na različite načine, od ćelijskog nivoa do najveće promene – hormonske. Ovo može da izazove različite probleme sa vidom tokom trudnoće. Svi simptomi obično nestaju nakon porođaja, kada se hormoni vraćaju u ravnotežu.

 

Pucanje vodenjaka
Savet mužu: Kad vašoj supruzi pukne vodenjak, ne znači da će beba da izleti poput torpeda. Svi smo gledali filmove u kojima trudnicama pukne vodenjak i beba glatko izlazi uz tek nekoliko napona. U stvarnosti se porođaj najčešće ne odvija tako, zato budite pribrani, ne paničite, već smireno odvezite suprugu u porodilište.

 

Dojke koje „cure“
Savet mužu: Većina muškaraca željno iščekuje da vidi veće i oblije grudi svoje žene u toku trudnoće. Čak i ako više vole manje grudi, novi izgled može da im bude interesantan. Možda ćete primetiti da grudi vaše partnerke puštaju malo mleka u poslednja dva meseca trudnoće. Kod nekih žena se samo povremeno pojave vlažne mrlje na majici dok se kod drugih primećuje stalno „curenje“. Potrudite se da vaše lice, kad primetite ovu pojavu, ne odaje gađenje i odbojnost. Zamislite samo da se vaše telo menja na tako dramatičan način i ne budite užasnuti.

 

Odbojnost prema sopstvenom izgledu
Savet mužu: Ako sve teče bez problema, volećete njeno izmenjeno telo i oduševiće vas svaka nova oblina. Ipak, ona možda neće biti podjednako srećna. Nije ništa čudno ako se žena loše oseća zbog strija, debljine i opšteg osećaja „predimenzioniranosti“. Čak i žene sa najpozitivnijim stavom prema životu mogu, s vremena na vreme, tako da se osećaju. Recite joj da je lepa, da je volite i da super izgleda sa velikim stomakom. Verujte, biće joj lakše!

 

Problemi sa snom
Savet mužu: Okretanje u krevetu za ženu u poodmakloj trudnoći može da bude prilično težak zadatak. Većina žena se probudi pri svakom okretu, kao i njihovi partneri. Nemojte da budete zakeralo, pomozite joj da se udobno namesti i ponovo utone u san.

 

Devet meseci – čitava večnost!
Savet mužu: Iako ne deluju kao dug period kada je u pitanju štednja novca, renoviranje kuće ili učenje stranog jezika, devet meseci mogu, kada je trudnoća u pitanju, zaista da se „otegnu“. Poslednji mesec ili dva naročito sporo protiču za dvoje koji željno iščekuju najinteresantniji deo trudnoće. Takođe, ovaj period može da bude veoma težak zbog toga što vaša familija i prijatelji ne pričaju ni o čemu drugom osim o bebi. Ona je trudna i postaćete otac – jednostavna je i veličanstvena činjenica. Osim toga, potrudite se da zadržite smisao za humor.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.