Osigurajte decu od NOVOGODIŠNJE JELKE

by | 11 decembra, 2009

Novogodišnju jelku smestite što dalje od radijatora, zavesa, kamina, štednjaka ili svećnjaka jer isušuju drvo i mogu lako da izazovu požar.

 

Dete i novogodisna jelka


Pre nego što ukrasite jelku lampicama, proverite da li ima razbijenih sijalica ili grla, uništenih izolatora ili žica. Pri kupovini dajte prednost proverenim proizvođačima i kvalitetnim materijalima jer čak je trećina božićnih lampica neispravna i može da izazove požar ili probleme sa strujom, pokazuje istraživanje Evropske komisije.


Osim lampica, na božićnom drvetu mogu da budu opasni i drugi ukrasi. Psu ukrasi mogu da izgledaju poput hrane, a maloj deci poput igračke. Zato ne kitite jelku jestivim ukrasima jer bi pas mogao da je sruši kako bi došao do njih, a ni stakleni nisu najbolje rešenje.
Lako se lome, pa deca mogu da poseku ruke, a ljubimci šape. Sve lomljive, jestive i zapaljive ukrase pokušajte da stavite na više grane, van domašaja dece i ljubimaca.

 

Novogodisnja jelka

 

Voda i uže mogu spasiti dom
Božićnu jelku je važno dobro učvrstiti kako se ne bi srušila, zato je važan kvalitetan i čvrst stalak, a ako je potrebno, možete da upotrebite i uže. Drvce će ostati svežije ako pre kićenja stoji u posudi s vodom.

 

Papir i vata što dalje od bora
Ispod bora ne postavljajte zapaljive materijale poput vate ili papira jer i prskalica može da izazove požar. Prirodna drvca lakše gore, a dobro pripazite i na suve iglice.

 

Oprez zbog požara
Prirodno drvo je jeftinije ali lakše se zapali. Takođe, opadaju mu iglice pa postoji veći rizik da ih ljubimci progutaju. Veštačku ne treba održavati, ali je skuplja i često izrađena od PVC-a, koji može da bude štetan.

 

Lampice uvek pod nadzorom
Lampice s božićnog drveta isključite ako niste kod kuće ili dok spavate. Ne kitite je svećama i držite ih dovoljno daleko od klima-uređaja, promaje i zapaljivih predmeta. Upaljače i šibice držite van dohvata dece. Prskalice im dajte samo ako ih imate na oku.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.