PODIZANJE DETETA košta oko million dolara

by | 29 novembra, 2009

Australijski sociolog Mark Mekrindel tvrdi da podizanje prosečnog deteta, uključujući cenu igračaka, letovanja i drugih aktivnosti, košta oko million dolara.

pare, placanje, briga

Mekrindleova studija odgovor je na nedavno objavljenu analizu australske vlade kojom je utvrđeno da je trošak podizanja deteta nešto manji od 400 000 australskih dolara.

 

– Međutim, u tu vladinu studiju uključeni su samo „nužni troškovi“, bez cena „igračaka, dopunske produke, sportskih aktivnosti, zabave ili letovanja – kaže Mekrindel i dodaje da je vladin troškovnik zaključen prerano, sa sticanjem punoletnosti.


Najskuplja generacija do sada
– Pripadnici „Generacije Z“ (rođeni posle 1995. godine) ne odlaze iz kuće kad napune 18. godina. Oni žive u roditeljskom domu i o roditeljskom trošku u proseku do sredine svojih 20-ih godina. Kada se sve navedeno uzme u obzir, roditeljski trošak za prosečno dete do njegovog osamostaljenja penje se na 1,028 miliona australskih dolara- kaže Mekrindel.

 

Roditelji sada troše znantno više novca na decu od svojih roditelja, što „Generaciju Z“ čini najskupljom ikada.

Mekrindleovo istraživanje, temeljeno na iskustvima 4500 Australijanaca, ustanovilo je da prosečno dete ima stotinak igračaka. Gotovo svi učesnici studije su priznali da troše minimalno 100 dolara godišnje na igračke po detetu.

 

Deca novog doba dete, pare, racunanje
Moderne devojčice prestaju da se igraju s lutkama oko šeste godine, dok su njihove majke u proseku to činile oko desete. Više od polovine današnjih igara je na električni pogon.

 

– Dvadeset i prvi vek doneo je novi životni stil. Današnji klinici su sofisticiraniji, podložniji konzumerizmu, modno osvešteni već u najranijem uzrastu – rekao je Mekrindel.

 

U njegov milionski troškovnik uključena je cena hrane (206 000 dolara), stanovanja i nameštaja (165 000), rekreacije i zabave (157 000), zdravstvenih i ostalih usluga (153 000), odeće i opreme (129 000), prevoza (123 000) i obrazovanja (95 000).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.