Pričajte sa decom O SEKSU, dok ne bude kasno

by | 10 decembra, 2009

Odrasli o seksu pričaju često i svuda, ali kao roditelji i dalje o tome nerado i prekasno pričaju sa svojom decom. Uglavnom to čine tek pošto se dete već upustilo u seksualne odnose.

 

Tata i sin


Razgovor o seksu sa decom za većinu roditelja je tabu tema, iako mladi žele da pričaju otvoreno o tome sa roditeljima. Zanimljivo je da o temama – kako odbiti seksualni odnos ili primeniti neki oblik kontrole začeća, deca žele da nauče baš od njih. Jedno američko istraživanje je pokazalo da tri četvrtine dece uzrasta od 11 do 14 godina, žele da njihove mame i tate sa njima razgovaraju o ovoj osetljivoj temi.

 

Takođe, istraživanje je pokazalo da je 40 odsto adolescenata već imalo seksualni odnos, a tek onda razgovaralo i dobilo praktična objašnjenja svojih roditelja o seksualnosti, kontroli začeća i seksualno prenosivim bolestima.

Ovaj trend zabrinjava, tvrde stručnjaci, jer tinejdžeri koji razgovaraju sa svojim roditeljima o seksualnosti imaju veću šansu da se u seksualne odnose upuste kasnije i praktikuju sigurni seks kad jednom postanu seksualno aktivni.

 

Mama i cerkaPrilagodite razgovor uzrastu
Pokazalo se i različito shvatanje razgovora o seksualnosti kod roditelja i dece.

– Većina roditelja misli da su o seksu već razgovarali sa decom, ali se deca toga uopšte nisu sećala. Roditelji nekad o seksu pričaju tako zamagljeno i na brzinu jer im je neprijatno, a kasnije misle da su sve objasnili deci, a deca nisu ni shvatila o čemu su to oni govorili – kaže dr Karen Soren.

Razgovor bi, dakle, trebalo obaviti pažljivo i razložno. Zapravo, ne radi se o jednom razgovoru već nizu razgovora koji će pratiti razvoj deteta i biti prikladni za njihov uzrast.

– Dvanaestogodišnjaci gledaju na seks drugačije nego oni od 15 ili 18 godina. Rrazgovor mora da bude prilagođen uzrastu, tako da trinaestogodišnjaku ne morate govoriti o detaljima kontrole rađanja – kaže doktorka Soren.

Prilike kada se o seksualnosti može započeti spontani razgovor i brzo preći preko početne nelagode, mogu biti scene seksa na TV-u, odlazak kod lekara u doba puberteta ili kakva vest u novinama.

Istraživanje je pokazalo da većina roditelja koristi upravo teme koje obrađuju ljubavni filmovi kako bi prvi put sa svojom decom pričali o seksu i tako probili led.

(Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.