RODITELJSTVO ne prestaje kada i brak

by | 8 jula, 2010

Najvažnije je naučiti da roditeljske odluke ne smeju biti restriktivne za dete. Oni prolaze kroz pakao strepnje, strah, teskobe, sumnje, bespomoćnosti i beznađa. Upućuju ih na Zakon o porodici, stručnu literaturu, Centar za socijalni rad, sud, socijlanog radnika za decu. I šta kažu roditelji? Sjajno, ali u mom slučaju… U njihovom slučaju, ono što se događa, događa se po nepoznatim i nepredvidljivim pravilima, po neočekivanim protokolima, oni su u stalnom vakuumu očekivanja, najčešće nečega neprijatnog . Kao da postoje jedni roditelji o kojima piše u propisima, konvencijama, deklaracijama, zakonima… i drugi roditelji kojima se prečesto ništa od lepo napisanog ne događa, već žive nepisanu, uobičajenu praksu koja je upravo suprotna, ružna, spora, surovo indiferentna. Ovi drugi građani su roditelji koji se razvode.

Brak i razvod


Nezadovoljstvo i krivica

Upravo zbog njih nastao je „Vodič za roditelje u razvodu“, koju je publiciralo zagrebačko Udruženje Dete-razvod, svojevrsni priručnik čija je svrha upoznati roditelje s onim što ih može očekivati tokom razvoda braka i osnažiti ih na delovanje u interesu deteta, ali i u vlastitom. -Uočili smo da roditelji i cele porodice osećaju sramotu, nezadovoljstvo, krivicu, usamljenost, zbunjenost i bespomoćnost zbog situacije u kakvoj su oni i njihova deca. Mnogi su nam se tužni roditelji, bake i deke, tetke, stričevi javljali, jer su bili zbunjeni i nisu se snalazili u uslovima razvoda braka i periodu nakon njega – rastumačila je genezu ideje o nastanku Vodiča predsednica Udruženja profesorka Asenka Kramer, koja je i sama iza sebe ima iskustvo razvoda.

 

Vodič poziva roditelje da se dogovaraju u interesu deteta, a ako to nije moguće, poziva ih da ne odustanu od svoje borbe za prava deteta, ali i svoja vlastita. Takođe, poziva ih da misle i na skromnost u skladu sa složenošću problema, na stalno učenje i istraživanje sve boljih načina postupaka, na pravednost i pristojnost. Konkretno, kad roditelji ne mogu da se dogovore o količini vremena koje će svaki od njih provoditi s detetom, ni jedna odluka ne sme biti restriktivna.

 

Razvod

Institucije smetaju

– Društvena je percepcija da je neplaćivanje doprinosa ozbiljniji problem od ometanja kontakata deteta i roditelja s kojim ne živi. Takođe, roditelji najčešće smatraju da u uslovima razvoda dobijaju premalo ili nimalo istinske podrške i pomoći institucija sudstva da su u nastojanju da brinu o svojoj deci prepušteni sami sebi, jer im institucije čak u tome smetaju – ističe prof. Kramer, dodajući kako sam razvod nije taj koji najviše šteti deci, već je to sukob roditelja, bili u braku ili ne.

 

Priručnik ne spada u lagano štivo i može delovati deprimirajuće, kaže ona, ali, poruka je ta da uz dobru informisanost, preuzimanje odgovornosti za vlastito postupanje, biranje pozitivnih rešenja, upornost, optimizam i dobru brigu za sebe, roditelji mogu bitno uticati na dobar ishod celog postupka, za dete, za sebe, za porodicu, pa i za društvo u celini. Jer, kako ujedno glasi i podnaslov Vodiča, najbolji roditelj su – roditelji.

 

Razvod

IZ VODIČA

Najčešća pitanja roditelja koji se nalaze u postupku razvoda

 

Šta je prvo što treba da učinite?
Potražite advokata koji će podneti tužbu za razvod. Ako dete ne živi s vama, osigurajte sudelovanje u vaspitanju i plaćajte doprinos za izdržavanje. Ako živi s vama, omogućite sudelovanje drugog roditelja.

 

Šta je dužnost Centra za socijalni rad?
Može izricati mere za zaštitu prava i dobrobiti deteta, kao i uputiti roditelje u savetovalište. To čini u slučajevima kad su ugrožena prava deteta (zlostavljanje), što Centar ima pravo da prijavi Državnom tužilaštvu.

 

Razvod

 

Šta ako Centar ne postupa odgovorno?
 Sa Centrom komunicirajte isključivo pisanim putem. Budite uporni, temeljni, dosadni, odmereni i argumentovani. Ako su pristrasni, tužite ih za diskriminaciju. Ako ne rade li svoj posao, prijavite Državnom tužilaštvu.

 

Želite li da se aktivno brinete o detetu…
Nemojte dopustiti drugom roditelju da diktira hoćete li i kada provoditi vreme s detetom. Roditelj koji ne pokuša videti svoje dete tri meseca zanemaruje ga i sud ga ne može da shvati ozbiljno.

 

Šta u slučajevima kada se sprečava kontakt sa detetom?
Potrebno je obavestiti Centar i insistirati na poštovanju prava deteta na oba roditelja, tražiti od Centra intervenciju, nadzor, upozorenje, posredovanje pri razgovoru. Intervencija nije dobra volja, već obaveza Centra za socijalni rad.

 

Ako neko zlostavlja dete tokom razvoda
Dužnost je roditelja da to prijavi Centru, policiji i Državnom tužilaštvu, a dužnost je tih tela da ubrzano preduzmu potrebne mere za zaštitu deteta jer u protivnom podržavaju zlostavljanje.

 

Laži oko seksualnog nasilja nad detetom
Dok se ne sprovede ceo postupak i ne dokaže suprotno, prijava se smatra utemeljenom, a optuženi roditelj, po pravilu otac, živi pod sumnjom krivice. Većinom se ispostavi da su optužbe lažne i usmerene na osvetu bivšem partneru.

Izvor: Večernji.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.