Sigurni znaci da se porođaj približava

by | 11 januara, 2016

Ljiljana IvanovicPiše: prim. dr Ljiljana Ivanović
lekar specijalista ginekologije i akušerstva

Poliklinika Novakov logo

 

 

Ukoliko trudnoća protekne kako treba, oko 40. nedelje trudnoće započinje porođaj, ali se nemojte brinuti ni ako počne malo ranije, ni ako malo zakasni – smatra se da je porođaj u terminu između 38 i 42 nedelje gestacije.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Znaci da se porođaj približava…

Često se dogodi da trudnica nije sigurna da li je porođaj počeo ili ne. Neki od znakova da se porođaj približava su i ovi koje ćemo navesti, ali nemojte očekivati da ih imate sve, ili bar ne u isto vreme. Isto tako, njihova pojava ne mora da znači da je porođaj jako blizu, ali vas upozorava da se približava.

Brakston Hiksove kontrakcije (tzv. lažni trudovi) su nepravilne kontrakcije koje pripremaju telo za porođaj. One se ne pojačavaju i ne menjaju intenzitet i nisu toliko bolne kao što su prave kontrakcije. Isto tako, više ih osećate u samom stomaku nego u leđima, kao što je to slučaj kod pravih kontrakcija. Kako se porođaj približava, ove lažne kontrakcije mogu se javljati češće, ali nemaju neku ustaljenu šemu pojavljivanja, posebno ne postaju češće i jače, kao što je to slučaj sa pravim, koje ne prestaju i ne smanjuju se ma šta radili.

“Spuštanje” stomaka – već oko četiri nedelje pre porođaja, ali i kasnije, možete osetiti da vam se stomak “spustio” i da lakše dišete, kao i da nemate tegobe poput gorušice i žgaravice.

Izlazak “sluznog čepa” – jedan od neposrednijih znakova da je porođaj veoma blizu je izlazak tzv. “sluznog” čepa – kada vaš grlić počne da se širi i skraćuje, možete primetiti sluzav iscedak, koji može biti i blago sukrvav, ali ne mora baš da izgleda kao “čep”, više kao sluzavi obilniji sekret. Ako primetite da je iscedak sveža krv, odmah se javite lekaru!

Pravi znaci porođaja!

Pravi trudovi – čitajući samo literaturu o porođaju, većina žena se pita da li će između silnih “bolova u leđima”, “lažnih kontrakcija”, “pritiska bebine glavice” i sličnih pojava koje prate trudnoću, biti u stanju da prepoznaju prave kontrakcije koje uvode u porođaj. Sasvim je sigurno da ćete ih prepoznati. One postaju sve jače i sve češće, sve teže možete da ih “prodišete”, i ništa što uradite – bilo da legnete, da šetate, da sednete, neće ih zaustaviti. Kad dođe do takvih kontrakcija, odmah se javite u porodilište – čak i da ste pogrešili i da se vratite kući jer još uvek imate vremena, bolje je nego da jedva stignete do porođajne sale.

Prskanje vodenjaka (oticanje plodove vode) – plodova voda okružuje bebu u materici. Kod većine žena do prskanja vodenjaka ne dolazi pre nego što dođe do kontrakcija, a ako se to desi, voda može samo da “curka”, ali i da oticanje bude veoma obilno. Kada dođe do oticanja plodove vode, morate se odmah javiti u porodilište, bez obzira u kojoj ste nedelji trudnoće, jer to zahteva smeštanje u bolnicu.

Krvarenje – bilo kakvo krvarenje je znak da treba odmah da se javite lekaru, bez obzira na to u kom ste mesecu trudnoće i da li je porođaj zaista blizu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.