Šta fali modernom VASPITANJU

by | 27 novembra, 2009

Ukoliko ste jedan od modernih roditelja koji svojoj djeci pružaju isključivo beskrajnu ljubav i zaštitu i uključeni ste u njihov život, dobićete pohvalu, ali najnovije istraživanje pokazuje kako to i nije baš najbolje vaspitanje.

 

Vaspitanje

 

Nova knjiga „Nurtureshock“ koja je u Americi već podigla dosta prašine, ukazuje na greške u vaspitanju dece i upućuje na smernice novog vaspitanja. Autori knjige Po Bronson i Ešli Merjman zapitali su se zašto posle decenije roditeljstva u znaku brige, ljubavi i obrazovanja još postoje brojni društveni problemi koje uzrokuju upravo deca iz različitih porodica.

 

Oni u svojoj knjizi tvrde da su mnoge vaspitne metode dece pogrešne i da su roditelji pogrešno shvatili načine na koja se deca razvijaju mentalno, emotivno i fizički. Navode kako njihova namera nije da kažnjavaju roditelje, nego da im ukažu na nužnost učenja boljih vaspitnih metoda.

 

Vaspitanje

Bezrazložno hvaljenje
Iako autori te kontroverzne knjige ne zagovaraju povratak izričito strogom vaspitanju, ne odobravaju ni moderane metode u sklopu kojih se deca samo hvale, a gotovo nikada ne kritikuju i ne disciplinuju. Smatraju da takavo ponašanje dugoročno nanosi štetu. Jedan od najvećih promašaja modernog roditeljstva je verovanje da se kod deteta mora ugraditi samopouzdanje bez obzira na cenu. Deca se tako stalno hvale i odobravaju čak i kada to nisu zaslužila. Na taj način deca nisu disciplinovana i ne znaju gde su im granice što je neophodno za zdrav i normalan život. Svoje stavove autori knjige temelje na nekim novijim istraživanjima koja su pokazala da su tako vaspitana deca razmažena i nesposobna za normalan život i saradnju s ostalim ljudima.

 

Ne postavljajte visoke ciljeve
Neki roditelji detetu stalno govore da je veoma pametno, jer žele da ga podrže i ohrabre, ali na taj način samo mu daju osećaj visokih očekivanja koje dete jednostavno nije sposobno da ispuni. „Pamet“ postaje etiketa koja služi za ispunjavanje roditeljskih očekivanja.

 

Takva deca postaju anksiozna kada im se učini da nešto neće moći da ispune pa prihvataju samo jednostavne zadatke za koje znaju da će ih realizovati. Kao bolju metodu, autori savetuju roditeljima da podstiču dečji napor. Nakon što dete nešto pokuša i ne uspie, roditelji bi trebalo da ga podstiču da ponovno pokuša i da ne odustaje uz pohvalu za njihov napor. Na taj način, deca se motivišu da se više trude, a podstiču im i samokontrolu te samodisciplinu. Ako dete nešto ne uspeva da uradi, uprkos naporu i trudu, roditelji bi trebalo da ga podrže i da mu daju do znanja da ga vole, da nije važno što nisu uspeli i da se dive njegovom trudu.

 

Uključenost oba roditelja
Autori u knjizi tvrde da još da deca koju su roditelji hvalili bez posebnih razloga postaju neprijatno društvo i loši timski igrači. Njihov primarni cilj je zadržavanje iluzorne slike o sebi samima pa će učiniti sve što je potrebno da takvu sliku zadrže. Nažalost, to uključuje i kritikovanje i omalovažavanje drugih, a sve kako bi oni bili bolji Zato, u vaspitanju dece najvažnija je ravnoteža, tvrde autori knjige „Nurtureshock“ i napominju da je važno da se deci pruži ljubav, ali i da se podstiču da sopstvenim naporima rešavaju probleme i kreiraju svoj život. Napominju i važnost učestvovanja oba roditelja u vaspitanju dece i njihovu usklađenost i doslednost.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.