Uticaj boja na ponašanje deteta

by | 13 novembra, 2013

Šta mislite, da li boje mogu da utiču na raspoloženje deteta, njegovu energiju i vitalnost? Nauka kaže da mogu, a mi vam otkrivamo u kolikoj meri…

boje

Naučnici su na osnovu opsežnih istraživanja zaključili da boje kojima ćete okrečiti zidove bebine sobe značajno utiču na njeno, pa i na vaše, celokupno zdravlje i raspoloženje.

Deca vide boje od samog rođenja. Novorođenče će prvo primetiti crvenu boju. Nešto kasnije, bebino oko će registrovati plavu, zelenu i žutu. Iako mnogi još uvek ne veruju u ove tvrdnje naučnika, stručnjaci veruju da beba već sa četiri meseca može da razlikuje sve boje.

Između druge i treće godine života, veoma je važno da dete upozna i sve nijanse, zato je važno da mu dajete raznolike igračke i predmete. U ovom uzrastu boje bude dečiju kreativnost i nadahnjuju detetovu maštu.

Predškolska deca trebalo bi da uočavaju i najmanje razlike u nijansi iste boje. Dete se u tom uzrastu opredeljuje za svoju omiljenu boju, pa nemojte da mu branite da bude okruženo predmetima njemu najdraže boje: ona će mu uliti potrebnu sigurnost.

Prema mišljenju mnogih stručnjaka, bela je (u prvih pola godine bebinog života) najpreporučljivija boja za vašu bebu. Belo simbolizuje mir, red, život, besprekornu čistoću, tišinu. A nakon šest meseci, bilo bi dobro da na dvadesetak centimetara iznad bebinih očiju (najbolje kreveca) stavite malu vrtešku tamnoplave boje. To će pomoći da vaše dete uoči prvi kontrast i da između ove boje i bele „napravi prostora“ za čitav spektar koji ćete mu kasnije postepeno pokazivati.

Balon svetloroze boje u uglu sobe i crveni detalj koji ćete smestiti na neko prikladno mesto (na zid, na primer) pojačaće osećanje za boje vašeg deteta. Ukoliko imate devojčicu, ovo će biti početak njene simpatije ka ružičastim tonovima. Boja lavande takođe je vrlo preporučljiva za prvu godinu života. Kombinacija ove i bele boje biće pun pogodak. Bordura sa detaljima u lila boji učiniće zidove lepšim, a cela dečja soba izgledaće drugačije, toplije.

soba

Posle druge godine života, deca su spremna da uoče ceo spektar boja i zato treba da ga okružite što raznobojnijim predmetima.

Boje su od velike važnosti za pravilan razvoj deteta. Crvena, žuta, plava i zelena osnovne su boje za koje će se dete „vezati“ u najranijem uzrastu. Zidovi dečje sobe neka i dalje budu u pastelnim tonovima, jer će oni delovati smirujuće na vaše ionako suviše živahno dete, ali sobu slobodno možete da ukrasite detaljima jarkih boja.

Posteljina, dečji poster i igračke u plavoj, crvenoj, žutoj ili zelenoj boji zabaviće i obradovati vaše dete. Dete do svoje šeste godine dobro se oseća kada je okruženo toplim bojama (roza, svetlocrvena i ciklama), jer one detetu ulivaju sigurnost, ali i ljubav i nežnost. Devojčicama će se svakako dopadati ove nijanse.

Deca koja imaju manje od sedam godina obožavaju crveno, pa ona obično zahtevaju garderobu isključivo u toj boji. Naučnici ovu njihovu potrebu opravdavaju time što kažu da dete na taj način želi da skrene pažnju na sebe i da obezbedi svoje mesto „pod suncem“.

Boje & ponašanje deteta

Plava

Kada se dete inati, ako je ono hiperaktivno i pomalo agresivno, pokušajte da problem rešite plavom bojom. Ponudite mu da od plavog kolaž papira iseca oblike koje ste mu nacrtali na poleđini. Neka zatim te oblike lepi na poseban karton, a dok obavlja ovaj zadatak, ono će gledati u plavu boju koja će ga smiriti i uravnotežiti.

Crvena

Ako je vaše dete bolesno ili nečim nezadovoljno nikako mu neće prijati crvena boja. Ono će ispred sebe sklanjati sve predmete u ovoj boji. Ako primetite da mu ne prijaju crveni tonovi – očekujte da će se uskoro razboleti.

Tirkizna

Ako vaše dete voli tirkiznu boju, trebalo bi da se zapitate čega se ono plaši. Pitajte ga da li je nešto ružno sanjalo, da li ga je neko uplašio ili ono strahuje od nekog strašnog lika iz svoje mašte.

Narandžasta

Inteligentna deca vole ovu boju. Ako je dete tužno, narandžasta će mu poboljšati raspoloženje.

Žuta

Ova boja će mirnu decu pokrenuti na aktivnost. Pazite da ne preteraju da ne bi postala agresivna!

Zelena

Pomaže deci koja kapriciozno odbijaju hranu i generalno imaju loš apetit. Zelenim tanjirima, posudicama i čašama namamićete dete da pojede ono što mu iz njih ponudite.

Bebi roza

Deluje uspavljujuće, naročito na malu decu. A ona će umanjiti i strah koji dete oseća pri poseti zubaru ili lekaru.

Ciklama roza

Pospešuje ljubav i interesovanje za sport, učenje i aktivne igre. Ova boja je prava „energetska injekcija“.

Bela

Deca koja su doživela neko traumatično iskustvo najbolje će se osećati uz ovu boju. Ona će im vratiti veru u život, a ova deca posebno će ceniti red i organizovanost. Učiniće da njihov svet ponovo postane prepun „svetlih“ trenutaka.

Siva

Ako se dete oduševljava ovom bojom, imate razloga za brigu. Trebalo bi da popričate sa svojim detetom o tome šta njemu predstavlja problem i šta je to što ga tera da beži u sivilo. Pomozite mu jer izlaz iz ovakve situacije neće moći da pronađe sam.

Autor: Life Content

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.