Zašto je joga dobra za trudnice

by | 21 februara, 2013

Joga je odličan način da žena ostane aktivna i elastična i tokom drugog stanja. S obzirom na to da se u toku joge uči pravilno disanje i držanje, brojne su koristi od ovih vežbi.

Joga poboljšava cirkulaciju, smanjuje jutarnje mučnine, napetost i neraspoloženje, smanjuje oticanje nogu, poboljšava varenje, povećava energiju i izdržljivost. Vežbe joge pred porođaj pomažu da se opuste mišići grlića materice, što olakšava i ubrzava porođaj.

1. Upoznavanje tela

Tokom devet meseci trudnoće, vaše telo se menja i joga je dobar način da saznate kako da upoznate i pratite promene koje vam se dešavaju. Joga će vam omogućiti da, osluškujući svoje telo, otkrijete šta mu tačno odgovara i šta mu je potrebno. Na taj način postajući svesni svog tela i promena, lakše ćete uspostaviti vezu sa malim bićem koje raste u vama.

2. Smirenost

Jedna od najbolji stvari kod joge je što u velikoj meri poklanja pažnju osećaju smirenosti i ravnoteže. Balansiranje disanja i poza u jogi može vas naučiti da usporite, duboko udahnete i smireno prihvatite bezbroj promena kroz koje prolazite. Takođe, vežbe disanja mogu pomoći kada počne porođaj, jer ukoliko budete mirnije i opuštenije, bolovi će biti manjeg intenziteta i porođaj će brže napredovati.

3. Držanje

Kako vreme odmiče, stomak raste i mnogim trudnicama to predstavlja opterećenje za kičmu, što dovodi do povijanja ramena. Joga vam može pomoći u jačanju mišića ramena i leđa, popravljajući vam držanje.

4. Druženje

Tokom časova joge možete steći nove prijateljice, sa kojima ćete podeliti sve brige oko porođaja i svih nedoumica. Biće vam lakše da čujete da i druge trudnice prolaze kroz slične stvari kao i Vi.

Čak iako ste pristalica vežbanja kod kuće, ponekad otiđite i na čas u grupi, ne samo da će Vam prijati druženje, već će Vam instruktor najbolje objasniti kako da modifikujete određene položaje, da Vam ne bi predstavljli napor.

Izvor: Bebac.com

Jedno reagovanje na “Zašto je joga dobra za trudnice”

  1. guest kaže:

    Joga nije dobra ni za koga, a pogotovo nije dobra za trudnice!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.