Vi ste vakcinisani, a vaše dete nije. I šta sad?

Šta u slučaju kada smo mi vakcinisani, a naše dete nije, odgovaraju svetski zdravstveni stručnjaci.

by | 17 aprila, 2021

Kako se sve više roditelja vakciniše protiv koronavirusa, mnoge porodice pitaju se da li je okej da se deca okupljaju u zatvorenim prostorijama? Šta ako su sada deca u velikom riziku da dobiju koronavirus?

Kada će krenuti vakcinacija dece protiv koronavirusa?

Zapravo, niko još uvek ne može sa sigurnošću da odgovori na ovo pitanje. Fajzer-Biontek vakcina odobrena je za mlade starije od 16 godina, ali još uvek ne postoji proverena vakcina za mlađi uzrast.

Smemo li da se družimo sa prijateljima i porodicom koji su vakcinisani?

Čak i ukoliko ste roditelj koji je primio i vakcinu i revakcinu (i prošlo je od toga dve nedelje), stručnjaci savetuju da okupljanje u zatvorenom prostoru svakako ograničite na maksimum 10 ljudi. Ukoliko su svi vakcinisani, ne bi trebalo da je dete izloženo velikom riziku, a isto tako, ukoliko kod deteta nema nikakvih simptoma, ne bi trebalo da ono predstavlja visok faktor rizika za vakcinisane odrasle osobe.

Naravno, na okupljanju nikako ne bi trebalo da se nađu osobe iz ugroženih grupa. Njima se i dalje preporučuje što manji broj kontakata, čak i sa vakcinisanim pojedinicima. (Pročitajte i… Koronavirus: Šta nam je dozvoljeno nakon vakcinisanja, a šta nije?)

Možemo li se okupljati sa nevakcinisanim osobama?

Deca ne bi trebalo da budu u kontaktu na zatvorenom mestu s osobama koje nisu vakcinisane. Izuzetak su članovi uže porodice i prijatelji s kojima ste se i do sada socijalizovali.

Mogu li deca međusobno da se druže?

Ipak, nije sve tako crno. Stručnjaci savetuju da je bezbedno organizovati druženja s drugom decom, ukoliko preduzmete sve mere predostrožnosti – nošenje maski i održavanje distance.

Koronavirus: Putovanje sa decom

Iako je vakcinacija dece pod znakom upitnika, putovanje na letovanje ove godine nije sasvim isključeno, ali sve zavisi od zemlje u koju želite da putujete. Stoga, PCR testovi su obavezni, a od države zavisi da li postoji obavezan karantin nakon prelaska granice.

Tokom putovanja, u zatvorenim prostorijama nosite maske i održavajte distancu. Ne zaboravite da spakujete dezinfekciona sredstva.

 

lepotaizdravlje.rsFamVeld / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.