Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Planiranje trudnoće uz dijabetes

by | januar 19, 2016

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, u januaru sam imala abortus, i od tad imam problem sa menstruacijom. Dešava mi se da nekoliko dana pred ciklus dođe do pojave krvi kao da je kraj ciklusa. Nekad to traje dva dana, a nekad bude nedelju dana pred ciklus i onda bude normalan ciklus i traje kratko, do četiri dana maksimalno. Išla sam kod svog lekara i kaže mi da je to normalna pojava, al nešto nisam baš sigurna da je to istina. Molim za vase mišljenje i savet. Hvala unapred.
O: Poštovana, menstrualni ciklus se obično uspostavi 4-6 nedelja nakon bilo koje intervencije, uključujući i prekid trudnoće, nakon čega ciklus ulazi u svoj normalan prirodni ritam. Krvarenja koja navodite mogla bi biti uzrok smanjenoj funkciji žutog tela, što rezultira krvarenjma koje vi opisujete. Terapija je relativno jednostavna a podrazumeva uvođenje hormonskih preparata progesterona u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Terapija traje 3-6 meseci nakon čega se očekuje da vaš organizam ponovo uspostavi normalni mesečni ritam menstrualnog krvavljenja.
S poštovanjem, Dr Verica Jovanović, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, zanima me nekoliko stvari:
– da li se jajnici mogu aktivirati 10 godina posle poslednje menstruacije pod uticajem stresa ili nekog drugog faktora?
– da li povišene vrednosti estrogena u menopauzi (pm pre 10 godina) posledica tumora-kancera jajnika, materice…
– odnosno, da li je pojava ovih tumora posledica povišenog estrogena koji se stvara u masnom tkivu, nadbubrežnim žlezdama? Hvala unapred.
O: Poštovana, tumori jajnika, za koje je karakteristično da su hormonski aktivni, javljaju se kod devojaka i mladih žena sa pikom oko 40 godine. S obzirom na to da ste u menopauzi već 10 godina, pretpostavljam da imate znatno više od 40 godina. Nije mi poznato da se janici mogu aktivirati 10 god od menopauze, povišene vrednosti estrogena u menopauzi uglavnom su posledica konverzije androgena u estogene u masnom tkivu. Povišen body mass index svakako predstavlja rizik za mnoga hrončna oboljenja, pa tako povećava i rizik u vašim godinama i za tumor endometrijuma (sluznice materice), tako da svako krvarenje u menopauzi treba posmatrati sa dozom pozornosti, odnosno zahtevaju lekarski tretman.
S poštovanjem, Dr Verica Jovanović, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, da li možete da mi objasnite UZ nalaz koji mi je urađen sa sledećim opisom: Uterus nehomogene građe 70x59x55, ovarijumi levi 30×27, desni 29×23… Materica: uočeno više mioma, a na prednjem zidu materice miom sekundarno izmenjen 26mm. Hvala unapšred na odgovoru.
O: Poštovana, UZ nalaz koji ste dobili je u granicama normalnih nalaza. Desni i levi janik su normalne veličine, materica urednih dimenzija. Ono što odstupa od normalnog nalaza je miomatozno izmenjena materica što se opisuje nehomogeno građom, od viđenih mioma izdvojen je jedan veličine oko 26 mm koji se nalazi na prednjem zidu materice. Miomi su skloni sekundarnim promenama, što znači da se u njima dešavaju promene kao što su nekroza, infekcija, krvarenje, masna, hrskavičava (hijalina) degeneracija. S obzirom na to da nije naveden tip degeneracije, ne bih mogla nešto više da vam kažem o kom tipu se radi.
S poštovanjem, Dr Verica Jovanović, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, imam mali tumor na hipofizi što je bilo prepreka za trudnoću već tri godine unazad. Pijem bromokriptin dva puta na dan, poslednja menstruacija mi je bila 13. novembra, uradila sam kućni test na trudnoću i pozitivan je. Vadila sam beta hcg iznos je 686. Šta da radim sa terapijom? Da li terapija može da naškodi bebi? Hvala unapred na odgovoru.
O: Poštovana, pošto je nalaz beta HCG pozitivan i ukazuje na trudnoću, potrebno je da se javite vašem ginekologu kako bi se i ultrazvučno potrvdila trudnoća i njena starost. Što se tiče uzimanja bromokriptina, javićete se lekaru koji vam je prepisao lek. U principu, lek se ukida u toku trudnoće, jedino ukoliko trudnica ima izražene neke subjektivne tegobe i simptome. Trudnica i fetus podležu standardnom nadzoru. Potrebno je u toku trudnoće uraditi i analizu vidnog polja. Svakako, lekar ginekolog koji vas prati uradiće sve potrebne
analize i preglede kako bi se trudnoća uredno odvijala.
S poštovanjem, Dr Gordana Pecić, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, imam 38 godina i dijabetes tip 1 i retinopatiju. Imala sam dva spontana pobačaja, doktori mi predlažu veštačku oplodnju, pa me interesuje da li bi se moje zdravstveno stanje pogoršalo i da li bih mogla da održim trudnoću i rodim zdravo dete? S postovanjem i unapred zahvalna na odgovoru.
O: Poštovana, iz vašeg pisma ne može da se ustanovi da li su kod vas ispitani svi uzroci pojave spontanih pobačaja. Da bi se ostvarila i održala trudnoća, koja je opterećena hroničnim bolestima majke, kao i nepovoljnim ishodima prethodnih trudnoća, potreban je jedan timski pristup. Ne mogu da vam odgovorim na pitanje da li bi se vaše zdravstveno stanje pogoršalo, ali vam mogu odgovoriti da ukoliko dođe do trudnoće, od momenta kada se potvrdi trudnoća, morate biti pod redovnim nadzorom ginekologa i endokrinologa.
S poštovanjem, Dr Gordana Pecić, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Tagovi: