Izborite se s kandidom na prirodan način

by | januar 13, 2016

Kandida živi u digestivnom traktu, ali može se probiti u krvotok i proširiti po celom telu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Proizvodi acetaldehid, koji dovodi do štete uzrokovane slobodnim radikalima. Kandidijaza može biti posledica upotrebe antibiotika, korišćenja kontracepcijskih tableta, alkohola, nekih drugih lekova, stresa ili prevelikog unosa šećera u organizam.

Pročitajte i… Koža otkriva bolesti: 6 simptoma koje ne smete da zanemarite

Pogađa čak 75% žena, a u 10% slučajeva postaje trajni problem. Zdravom ishranom i promenom nekih životnih navika, gljivicu ipak možete izbaciti iz organizma. 

Kako da to uradite pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Shvatite šta je uzrok problema
Utvrdite zbog čega je došlo do širenja kandide jer je tek tada možete ukloniti.

Pročitajte i… Zašto je svako jutro bolje piti kefir umesto jogurta?>

Podstičite rast probiotika – dobrih bakterija
U ishranu dodajte fermentiranu hranu, poput kiselog kupusa, jogurta, kefira jer su odlični izvori dobre probavne flore koja će uravnotežiti unutrašnji ekosistem. Dobre bakterije će izgurati loše gljivice, pomoći varenju, ojačati imunitet i zaustaviti želju za šećerom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Organska hrana
Jedite organski uzgojene proizvode koji imaju manje toksina i više antioksidansa, vitamina i minerala nego konvencionalno uzgojeni. Dok vam se telo oporavlja, osetljivije je na delovanje pesticida i toksina iz okoline, zato pazite šta jedete.

Pročitajte i… Doktori upozoravaju: Ovih 7 namirnica nikad ne treba da jedete

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Jedite hranu koju kandida ne voli
Kokosovo ulje, bademi, semenke bundeve, sok od limuna i limete, alge, beli luk, crni luk, đumbir i ljuta paprika ometaju rast kandide. Sve navedeno sadrži antigljivične i antiparazitske sastojke te pomaže u stvaranju povoljnog pH tako što krv postaje baznija, odnosno smanjuje se kiselost.

Pročitajte i… Šta sve leči bundeva?! + recepti

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Izbacite šećer iz ishrane
Ovo uključuje i prirodni šećer u mlečnim proizvodima i voću (izuzetak je limunov sok), kao i med i razne sirupe. Gljivica se hrani šećerom, a vaš je cilj izgladneti kandidu do smrti. Kako gljivica polako nestaje, možete osetiti neke negativne reakcije koje uzrokuju metabolički nusproizvodi. Simptomi poput mučnine, groznice, natečenih žlezda, akni i glavobolje znak su da nova ishrana deluje, tako da sad ne treba odustati.

Pročitajte i… Lako do savršene linije: 3 načina da smanjite unos šećera

Tagovi: