Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Da li boravak na planini odgovara obolelima od bronhitisa?

by | januar 12, 2016

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, u poslednjih 20-tak dana sam promukao, što bi se reklo “pričam kroz nos”. Nemam temperaturu, nije mi zapušen nos, osećam miris i ukus i nemam glavobolje. Osim čudnog promuklog glasa, nemam nikakve druge tegobe. O čemu se radi, i šta bi trebalo da uradim? Hvala unapred.
O: Poštovani, potrebno je da ORL specijalista uradi laringoskopski pregled kako bi precizno ustanovio razlog promuklosti i primenio odgovarajuću terapiju.
S poštovanjem, Dr Milena Pavlović, otorinolaringolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, imam problem sa grlom nekih dva meseca, pri gutanju me muči, dosta mi je “vodenasto” u grlu. Išao sam kod ORL i rekli su mi da nije u pitanju štitna žlezda, a ja sam video na ogledalu da su u pitanju krajnici. Sa leve strane se, naime, nalazi jedna rupa, šupljina i kao neki čep koji se zatvara blizu nepca. Ova promena pomalo je krvarila i ima gnoja kad pritisnem prstom. O čemu se radi, i kako je moguće da lekari to nisu videli? Hvala unapred.
O: Poštovani, potrebno je ponoviti ORL pregled i eventualno uraditi dopunsku dijagnostiku u smislu briseva ili krvne slike.
S poštovanjem, Dr Milena Pavlović, otorinolaringolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, moj unuku od dve i po godine, završio je na bolničkom lečenju zbog bronhitisa. Ima suv kašalj, kratak dah, dobija urbazon na 6 sati dva dana, zatim kiseonik, hemomicin, pulmikor dva puta, singular jednom, kapi za nos citirizin već duže vreme… Bez temperature je sve vreme. Sada je malo bolje, ali je kašalj još uvek oštrog zvuka kao da nije sazreo ali nije čest. Saturacija je bila 94, sad je 96. Ovo se dešava već drugi put od rođenja. Prvi put dogodilo se kada je imao samo devet mesec. Inače, sklon je prehladama i virusima. Pokušali smo da mu pomognemo klimatskim promenama, odlazivši na more ili planinu. Interesuje me da li bi on sada nakon pomenute terapije smeo uopšte da, na primer, ode na Jahorinu ili mu planina sada nikako ne bi prijala? Hvala unapred na odgovoru.
O: Poštovana, čist planinski vazduh pogoduje svakom detetu, a posebno deci koja imaju ponavljane epizode bronhitisa. Deci sa alergijom na različite agense, a posebno na grinje, prija boravak na planini. Planinska klima ne pogoduje razmnožavanju bakterija i virusa, pa je mogućnost razboljevanja mnogo manja nego u gradu. Čist planinski vazduh i sunce „otvara apetit“ kod dece, jača imunitet i poboljšava krvnu sliku. Da bi boravak na planini bio ugodan i koristan, potrebno je pridržavati se pravila „slojevitog oblačenja“, ograničenja fizičke aktivnosti, uzimanje dovoljno toplih napitaka i adekvatna zaštita od sunca.
S poštovanjem, Dr Vesna Bogdanović, pedijatar, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Tagovi: