Glavobolja, grčevi, krti nokti i kosa: Nedostaje vam ovaj vitamin!

by | januar 10, 2016

Različiti nedostaci minerala i vitamina mogu izazvati različite zdravstvene probleme.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ovde su najčešći simptomi nedostatka minerala ili vitamina u vašem telu:

1. Grčevi u mišićima/Glavobolja – Nedostatak magnezijuma
Više od 75% ljudi pati od manjka magnezijuma u organizmu. Magnezijum je jedna od najmoćnijih materija koja pomaže da vaš nervni sistem funkcioniše pravilno. Magnezijum opušta napete mišiće i nerve, ublažava glavobolju i može vam pomoći da bolje spavate. Ako patite od nedostatka magnezijuma dodajte neko zelje vašoj ishrani, ili kelj. Dodajte malo gorke soli u toplu kupku jer je bogata magnezijumom koji će se na ovaj način apsorbovati u kožu.

Pročitajte i… Prevencija nastajanja strija u trudnoći počinje u drugom trimestru

2. Akne na licu – Nedostatak cinka
Akne mogu da ukažu na nedostatak cinka. Cink utiče na lepši izgled lica i tena i kontroliše vašu kožu u proizvodnji masnoće. Uzimajući 30 miligrama cinka dnevno možete pomoći svom telu, a vaše lice će se osloboditi akni. Takođe možete pokušati da jedete sirovo seme bundeve.

3. Krti, suvi nokti/Suva kosa – Nedostatak biotina
Vitamin B7 ili biotin je ključ da zdravu kosu. Iako biotin retko nedostaje u telu, nedostaci se manifestiju kroz gubitak kose, suvu kosu i nokte. Konzumirajte hranu bogatu vitaminom B i rešite problem koji nastaje zbog nedostatka biotina.

Pročitajte i… Crveni luk kao prevencija od srčanog udara

4. Slaba kosa – Nedostatak gvožđa
Gvožđe pomaže da kiseonik ide kroz celo telo, čak i u dlake. Ako primetite da vaša kosa postaje tanja ili imate nagli gubitak kose, možda ukazuje na to da imate nedostatak gvožđa.

5. Bela ispupčenja– Esencijalne masne kiseline
Ako primetite mala, bela ispupčenja na poleđini ruku to može da znači da patite od nedostatka omega-3 masnih kiselina. Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama da vratite ravnotežu svom organizmu.

Tagovi: