Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Šta je plućna fibroza?

by | januar 6, 2016

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, imam problem koji me muči godinama, a to je da mi se iz nosa sliva sekret zbog problema sa sinusima i ja od tog sekreta svakih mesec dana imam bronhitis. Međutim, kad počnem da lečim bronhitis, odnosno, kad počne iskašljavanje to predugo traje. I kada popijem sve lekove, nakon toga još dugo iskašljavam, iako mislim da nema šlajma. Mislim da bih mogao kašljati i godinu dana, a doktori tvrde da šlajma nema. Da li je moguće da se šlajm nalazi negde drugo, jer mene taj bronhitis počne da guši kad se malo više razvije? Pulmolog mi je dao fliksotide i imam ventolin pumpicu, ali dejstvo fliksotida ja uopšte ne osetim, kao da ga ne koristim. Često me nakon kijanja stisne i začepi u plućima, i tada se inhaliram ventolimom i onda bude u redu. Mene i sada muči kašalj, iako je ispljuvak obična pljuvačka. Kada kašalj dolazi sam od sebe, taj nadražaj imam osećaj kao da dolazi iz dušnika iz sredine grudi. Kako piše na nalazima ja imam bronh. Astmu. Da li se to može zaključiti iz ovih simptoma? Mene interesuje zbog čega kašalj ne prestaje posle završene terapije, nego kašljem i dalje kao da se nisam ni lečio? Da li je moguće da je to šlajm, da ga ima toliko, jer mi se čini nemoguće da ga izbacujem mesec dana? Takođe me zanima, da li je potreban antibiotik ako se bronh. dobije od slivanja sekreta iz nosa ili se tu uzimaju samo mukolitici? Molim za vase stručno mišljenje i savet. Hvala unapred.
O: Dijagnoza astme postavlja se na osnovu anamneznih podataka, fizikalnog pregleda i ispitivanja funkcije pluća – spirometrija, bronhoprovokativni test, pregled pulmologa… U vašem slučaju treba da se obratite i ORL lekaru, da se  vidi uzrok pojave sekreta. Uzimanje antibiotika je u skladu sa upalnim procesom i nije obavezno.
S poštovanjem, dr Mimica Jovanović Nenadić, pulmolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, u februaru ove godine ležala sam na Klinici za kardiologiju u cilju lečenja perikarditisa, pri čemu mi je rađena perikardiocenteza. Pritom sam imala i pleuralni izliv obostrano, koji je takođe eliminisam torakocentezom, ali samo sa desne strane (400ml seroznog sadržaja), dok se sa leve, gde je bio i manji izliv, povukao na terapiju. Otpuštena sam iz bolnice sa dijagnozom „Idiopatski perikarditis“. Sve analize koje sam nakon toga radila, ukljucujuci i imunologiju, su normalne. Jedino su IgG antitela na Mycoplasmu pneumoniae i Chlamidiu pneumoniae pozitivni. Sada, devet meseci nakon otpusta iz bolnice, imam probleme sa plućima u vidu probadanja u predelu desne lopatice, bol u plućima pri dubokom udahu, česte prehlade. Da li mi možete reći šta bi to moglo da bude i da li bi mogla biti u pitanju plućna fibroza kao što mi je jedna lekarka rekla? Hvala najlepše.
O: Poštovani, pod plućnom fibrozom podrazumeva se zadebljanje i stvrdnjavaje plućnog intersticijuma novostvorenim vezivnim tkivom. U vašem slučaju treba raditi redovne kardiološke kontrole. A zbog navedenih tegoba, javite se pulmologu – pregled, RTG pulmo, spirometrija i merenja SaO2 i na osnovu tih nalaza doneti zaključak.
S poštovanjem, dr Mimica Jovanović Nenadić, pulmolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Tagovi: