Zdravlje na prvom mestu: Najbolje namirnice za jačanje imuniteta

by | januar 5, 2016

Kada dođe hladno vreme, opasnost od infekcija povećava se čak nekoliko puta u odnosu na ostala godišnja doba. U zdravoj ishrani je ključ vašeg zdravlja, u to nema dileme.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Zdrava ishrana, naročitom u toku zimskog perioda, od presudnog je značaja za vaše zdravlje. Obogatite svoje obroke povrćem i voćem, zaboravite na brzu i kaloričnu hranu. To ne znači da ne smete pojesti nešto malo masnije, ali jedan vitaminski obrok dnevno i te kako će vam prijati.

Pročitajte i… Ovo je 10 najzdravijih namirnica na planeti

Za očuvanje i pravilnu funkciju imunološkog sistema, važna je pravilna ishrana. Dnevni jelovnik trebalo bi da bude sastavljen od hranljivih i kvalitetnih namirnica. Jedite namirnice koje sadrže antioksidanse, probiotike i vitamine, samo izbegavajte šećere. Ove namirnice pomoći će vam da ojačate imunitet i ostanete zdravi usprkos svemu…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Meso
– Potrudite se da jedete zdravu i nemasnu hranu bogatu proteinima. Od mesa treba koristiti ribu, morske plodove, piletinu, ćuretinu i junetinu jer sadrže cink koji pomaže proizvodnju belih krvnih zrnaca za borbu protiv infekcija.
– Pritom, izbegavajte preterani unos masne hrane i prostih šećera, te pohovanje i prženje u dubokom ulju. Hranu pripremajte na pari, žar ploči ili u foliji, grilujte, barite i blanširajte.
– Kada je reč o masnoćama, preporučuju se maslinovo, laneno i sojino ulje, dok upotrebu životinjskih masti treba svesti na minimum.
– Izbegavajte konzervisane proizvode, kobasice, kulen, mesne nareske, paštete, čvarke, “brzu hranu”…
– Unos tečnosti veoma je važan, te svakodnevno jedite čorbice od mesnog bujona ili od povrća kuvanog u supi od goveđe kosti.

Kojim još namirnicama možete ojačati vaš imunitet, kao i kako da napravite ukusne mešavine i napitke od njih pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Integralne žitarice
– Žitarice sa celovitim zrnom neophodne su jer daju kvalitetnu energiju zbog visokog sadržaja složenih ugljenih hidrata. Nutritivne vrednosti neobrađenog zrna neuporedivo su veće od onih koje imaju prerađene žitarice. Ove namirnice sadrže dragocene minerale cink i selen, kao i gvožđe, fosfor, magnezijum i bakar, a bogate su vitaminima B kompleksa, te vitaminom E, koji je moćan antioksidant.

Pročitajte i… Pobedite viruse i bakterije: Super saveti za jačanje imuniteta

Jogurt
– Kao najjača imunoishrana (bogata probioticima i prebioticima) navodi se jogurt i fermentisani mlečni proizvodi koji sprečavaju razmnožavanje loših bakterija u crevima, gde se i stvara imunitet. Ovaj mlečni proizvod bogat je kvalitetnim proteinima, kalcijumom, vitaminom B2 i vitaminom B12. Preporučena dnevna doza jogurta sa dodatim probiotskim kulturama iznosi oko 2,5 dl, a sve preko toga može da iritira crevni sistem. Dnevna doza običnog jogurta iznosi oko 5 dl.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Jabuke
– Jabuke možete jesti svakodnevno, u bilo koje doba dana, za doručak, ručak i večeru, ili užinu. Možete ih jesti sirove, ili piti njihov ceđeni sok, ili ih usitniti u frape… Trudite se da jabuke jedete s korom, jer se u njoj skiva najviše flavonoida koji sprečavaju začepljenje krvnih sudova i na taj način „brinu“ o zdravlju srca. One takođe štite zube od karijesa i kamenca, a naučnici tvrde da smanjuju rizik od raka dojke, pluća, prostate, gušterače i sličnih vrsta karcinoma koji se pojavljuju u probavnom traktu.

Pročitajte i… Narodna medicina: Šta sve leči jabuka + recepti

Avokado
– Avokado pripada nutricionistički najbogatijim i najkvalitetnijim namirnicama, a njegov plod sadrži preko 25 važnih nutrijenata – vlakna, kalijum, vitamin E i B, folnu kiselinu, te veoma važne masne kiseline. Deluje antivirusno, antibakterijski i antigljivično. Uvek se jede sirov, i to odmah nakon skidanja kore, jer u suprotnom brzo potamni.

Papaja
– Papaja sadrži veliku količinu vitamina i minerala – vitamin C, kalcijum, gvožđe i magnezijum. Osim toga, ovo voće preporučuje se osobama koje imaju problema sa bubrezima ili probavom. Takođe, papaja pomaže u kontroli dijabetesa, te smanjuje rizik od srčanog udara, a njenim svakodnevnim konzumiranjem lakše ćete izgubiti suvišne kilograme.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pčelinji proizvodi
– Pčelinji produkti – med, polenov prah i matični mleč bogati su enzimima i drugim nutritivnim elementima, pre svega vitaminima i mineralima, koji jačaju imunitet. Uništavaju virus gripa, ubrzavaju razmenu materija, povećavaju energiju i izdržljivost, kao i otpornost na stres i bolesti.

Pročitajte i… Maska od meda i cimeta uklanja akne i ožiljke s lica

Sok od aloje
– Lekovitost aloje poznata je hiljadama godina: ova biljka sadrži skoro sve prirodne sastojke neophodne za normalno održavanje biohemijskih procesa i vitalnih funkcija ljudskog organizma. Jača imunitet, blokira stvaranje slobodnoh radikala, smanjuje otoke, snižava temperaturu, sprečava zgrušavanje krvi, deluje protiv alergija, povećava energiju, stimuliše rast zdravih ćelija…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Karfiol
Ovo povrće gotovo da nema masti, a sadrži izuteno malo ugljenih hidrata i kalorija, te i fitonutrijente. Odlična je zamena za krompir, a sadrži manje kalorija od njega i više hranljivih sastojaka kojima ćete ojačati vaš imunitet.

Brokoli
_ Ovo povrće obiluje antioksidansima koji smanjuju rizik od raka želuca i pluća. Takođe, sadrži beta karoten i vitamin C, te jača imunitet kada nas ometaju prehlade i viroze.

Pročitajte i… Karfiol zaustavlja razvoj malignih oboljenja

Prokelj
– Prokelj obiluje betakarotenom, vitamina C i K, kalcijumom, fosforom, kalijumom i folacinom koji sagoreva loš holesterol. Ako želite da zadržate sve ove nutrijente, prokelj kuvajte kratko, a vodi za kuvanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike. Kako je prokelj bogat folatima i gvožđem, mogu ga konzumirati i trudnice.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Bundeva
– Bundeve obiluju antioksidansima i betakarotenima, koji joj daju specifičnu narandžastu boju, a naročito je bogata vitaminima C i E. Njeni lekoviti sastojci smanjuju rizik od karcinoma, srčanih bolesti, katarakte i moždanog udara, a odlično se pokazala i kod hemoroida i zatvora. Osim toga, bundeva je korisna i za smanjenje stresa jer pospešuje san. Možete ih konzumirati u obliku čorbe, pečene kao prilog glavnom jelu ili kao slani desert…

Pročitajte i… Lek jeseni: Šta sve leči bundeva?! + recepti

Pečurke
– Šitake i reiši gljive od davnina se koriste u kineskoj narodnoj medicini. Iz njih je izdvojen leptin, supstanca za koju je utvrđeno da stimuliše imunološki sistem. Istraživanja su pokazala da leptin snažno podstiče stvaranje interleuina-1 koji povećava sposobnost makrofaga da uništavaju bakterije i ćelije raka.

Pročitajte i… Ove namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate

Šargarepa
– Nutricionisti preporučuju sveže ceđene sokove od voća i povrća u kojima centralno mesto zauzima šargarepa. Naime, rezultati brojnih studija pokazali su da je narandžasti koren, zahvaljujući obilju beta-karotena, jednog od najboljih čuvara imunološkog sistema. Ovaj dragoceni sastojak snažan je antioksidans, a šargarepa, osim toga, obiluje vitaminima D, E i B grupe, kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom, pektinima i eteričnim uljima.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ojačajte imunitet uz pomoć začina

– Jedan od najsnažnijih začina koji ojačava imunitet, a ujedno i leči razne bolesti je cimet. U kombinaciji s medom jača bela krvna zrnca koja će se učinkovitije boriti protiv bolesti.

Đumbir se u tradicionalnoj azijskoj medicini koristi kao lek za mučninu, probavne smetnje i lečenje simptoma gripe i prehlade. Koren đumbira, naime, sadrži brojna nepostojana ulja koja greju telo i pomažu mu da se znoji, pa tako rešava problem temperature i eliminiše toksine. Istovremeno pomaže u pročišćavanju disajnih puteva i pluća.Sveži đumbir se kuva kao čaj, dok se prah posipa preko gotovo svake omiljene hrane.

Pročitajte i… Začini koji stanjuju struk

Komorač ima male i snažne semenke prepune kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i drugih minerala, uz obilje antioksidansa koji imaju snažna protivupalna svojstva.

Kurkuma je zlatno žuti začin koji je sastavni deo indijske kuhinje i glavni sastojak karija. Uspešno rešava razne infekcije, jer je kurkumin izrazito snažan antioksidans s moćnim protivupalnim svojstvima.

Zvezdasti anis ima poseban, egzotičan ukus i sjajne antivirusne karakteristike, pa ga možete dodavati svim jelima od pirinča i u čajeve.

Recepte za lekovite i ukusne napitke kojima ćete ojačati vaš imunitet potražite na sledećim stranicama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Med

– Za jačanje organizma preporučuje se konzumiranje 2-3 kafene kašičice meda sa jednom rendanom jabukom i 2 dl soka od pomorandže.

Pročitajte i… Narodna medicina: Šta sve leči kruška? + recepti

– Napitak je najbolje uzimati posle jela, a treba ga čuvati u staklenim ili plastičnim posudama, nikako metalnim (dolazi do oksidacije meda i stvaranja štetnih materija), a prilikom uzimanja koristiti drvenu, plastičnu, keramičku ili staklenu kašičicu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sok od šargarepe

– Ovo narandžasto povrće poznato je po svom pozitivnom učinku na zdravlje očiju, kože i kose. Najbolji je izvor vitamina A, a zbog visoke koncentracije vitamina C štiti kardiovaskularni sistem od oštećenja. Rezultati brojnih studija pokazali su da je ovaj narandžasti koren jedan od najznačajnijih čuvara imunološkog sistema, pre svega zbog visokog sadržaja beta-karotena.
– Kada je reč o jačanju imuniteta, najbolji efekat se postiže ukoliko se konzumira mešavina na bazi meda, belog luka, bokvice, iglica bora i cimeta.

Pročitajte i… Zdrave i ukusne namirnice koje ne goje

Sastojci:
– 6 limuna
– 1 veći češanj belog luka
– 2 kašičice đumbira u prahu
– 2 kašike meda
– 3 šolje soka od ananasa
– 1/4 kašičice ljute papričice u prahu

Priprema:
1. U posudu za blender iscedite svih 6 limuna.
2. Dodajte sve ostale sastojke i dobro ih izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu tečnost.
3. Sadržaj prelijte u staklenu posudu i ostavite u frižideru.
4. Svaki dan popijte četri šolje napitka dok simptomi viroze potpuno ne nestanu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

„Zlatna mešavina“ – med i kurkuma

– Kurkuma i med imaju snažna dejstva protiv upalna i antikancerogena svojstva. Pomažu uništavanju mnogih vrsta bakterija, koje su uzročnici bolesti, te povećavaju prirodnu otpornost organizma. Ova mešavina preporučuje se i onima koji boluju od hemofilije i hipertenzije zato što kurkuma smanjuje rizik od zgrušavanja krvi i reguliše krvni pritisak.

Pročitajte i… Sok za kojim luduje Holivud: Topi kilograme i jača imunitet

Sastojci:
– 1 čajna kašičica naribane limunove kore
– 1 čajna kašičica kurkume
– 100 g meda
– 2 čajne kašičice jabukvog sirćeta
– prstohvat crnog bibera

Priprema:
– U posudici pomešajte kurkumu, jabukovo sirće i crni biber.
– Dodajte ribanu limunovu koru i med. Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
– Smesu stavite u staklenu čašu i čuvajte u frižideru.

Doziranje:
– Dnevna doza je jedna supena kašika Zlatne mešavine. Kako bi postigli najbolji rezultat, smesu konzumirajte ujutru. Stavite u usta i pustite neka se otopi, a zatim progutajte. Pričekajte nekoliko minuta pre nego što popijete vodu ili neku drugu tečnost.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Napitak od narandže, kupusa i cvekle

Sastojci: 
– 6 pomorandži
– 1/4 glavice crvenog kupusa
– 1 sveža cvekla
– 2 šolje vode

Pročitajte i… Narodna medicina: Šta sve leče narandže + recepti

Priprema i upotreba: 
– Jednostavno napravite sok na sokovniku od gore navedenih sastojaka, a dobijeni eliksir popijte ujutru na prazan stomak.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Poslastica koja jača imunitet

– Imuni sistem možete ojačati i ukusnom poslasticom, odnosno džemom od đumbira s limunom i medom!

Sastojci:
– 1 srednji koren đumbira
– 3 limuna
– 500 g meda

Pročitajte i… Zdrave grickalice: Jedite ih bez griže savesti

Priprema:
– Limun operite, isecite na kockice i isitnite pomoću blendera ili secka.
– Đumbir oljuštite i sitno izrendajte.
– Sjedinite limun i đumbir i prelijte medom.
– Smesu dobro promešajte i sipajte u litarsku teglu.

Ovaj džem ne zahteva termičku obradu. Možete ga čuvati prilično dugo, zahvaljujući konzervirajućim svojstvima meda. Džem možete dodavati u čaj, mazati na hleb ili jednostavno uzimajte svaki dan po 1 supenu kašiku.

Pored svega navedenog, potrudite se da dovoljno spavate i redovno vežbate, te i provetravate prostorije u kojima boravite, kako biste ojačali vaš organizam i eliminisali potencijale uzročnike prehlada…

Tagovi: