Čitajući L&Z dolazimo do teksta o... besu. U 70% slučajeva bes se ispoljava prema najbližima!

06/04/2017 in Zdravlje
Čitajući L&Z dolazimo do teksta o... besu. U 70% slučajeva bes se ispoljava prema najbližima!

Lepota i Zdravlje

Listajući aktuelni broj „Lepote i zdravlja“ zadržali smo se na tekstu o besu, jer imamo utisak da smo ono, o čemu se govori, prepoznali kod veoma velikog broja ljudi koje poznajemo. Na početku piše da je bes prirodan, adaptivni odgovor na pretnje, te da on uslovljava moćno, često agresivno ponašanje, koje omogućava da se borimo i odbranimo sebe. Za razliku od početaka civilizacije, kada je najveći problem čoveka bila fizička ugroženost, danas su na sceni druge pretnje – ugrožavanje samopoštovanja, efikasnosti, socijalnog statusa, komfora, socijalno utvrđenog reda... Sve to stvara bes!

Foto: Getty/Gulliver

Što više čitate ovaj tekst, sve više stvari vam deluje veoma poznato, poput opisa naših osećaja kad nas bes savlada – pojačano se znojimo, srce nam ubrzano lupa, brže dišemo, osećamo napetosst u mišićima, povišen nam je krvni pritisak...

Budući da je tekst rađen sa vrsnim stručnjakom, dr sc. Med Borjankom Batinić, psihijatrom i psihoterapeutom, ne priča se samo „šta je bes“, već i o tome da li ga treba potisnuti ili ne i, što je za sve nas ključno – kako s njim izaći na kraj.

Dok ne pročitate kompletan tekst, evo još jednog veoma zanimljivog i zabrinjavajućeg detalja: „Bes je najčešće pokrenut činjenjem, ali i nečinjenjem onih koje volimo i s kojima smo bliski. Čak u 70% slučajeva bes se ispoljava prema najbližima“.

Pročitajte i... Abortus: Moje telo, moj izbor 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje   

Brankica Treskavica, novinarka

Lepota i Zdravlje

Komentari (0)

Loading