5 saveta kako da hranite zdravo i sebe i svoje bebe

by | oktobar 10, 2018

Bebe odnosno deca uče posmatrajući i imitirajući najbliže osobe iz svoje okoline, a to su najčešće roditelji. Upravo od njih uče o svetu, životu, gledajući odrasle stiču svoje navike i formiraju mišljenja na razne teme. Ako tata voli fudbal – i dete će. Ako mama čita knjige – i dete će. Ako roditelji jedu zdravo – i dete će.

1. Jedite zajedno sa svojom bebom/decom

Kada govorimo o učenju dece da se hrane zdravo, morate im to pokazati sopstvenim primerom. Sedite sa decom zajedno za sto i pokažite im šta je prokelj, šta je brokoli a šta karfiol (ukoliko im već niste predstavili zelene i bele cvetiće). Tako će I vaša beba posmatrati vašu reakciju na hranu koju i njoj dajete. Naravno, njihova hrana neće biti začinjena kao vaša, ali treba da osete ukus pravih namirnica. Kada uvodite čvrstu hranu svojoj bebi, starosti od 4 – 6 meseci, prema savetima pedijatara znaćete koje namirnice prvo da im ponudite: krompir, šargarepa, pirinač, spanać, bundeva, banana itd. Sve su to namirnice koje će beba lako da prihvati.


Kako biste pomogli sebi i uštedeli vreme na pripremi hrane, slobodno kupite već gotove kašice sa 100% prirodnim namirnicama. Obratite samo pažnju na deklaracije, jer ćete na njima naći detaljan spisak nutritivnih vrednosti, šećera, soli, masti i ostalih sastojaka. Na svakoj teglici je jasno naznačeno I za koji je uzrast bebe ili deteta primerena: 4 meseca, 6 meseci, 12 meseci, 2 godine itd.

2. Vizuelni efekat – pomoć u prihvatanju novih namirnica

Kada beba počne sa kašicama, ona može da oseti ukus i miris namirnice koju jede, ali ne zna kako ona izgleda. Dajte svojoj bebi jedan krompir ili šargarepu dok jede pire od te namirnice. Cvet brokolija koji vi jedete, dajte i svom mališanu. Biće mu zanimljivo da se igra i ispituje « tu zelenu stvar » u svojim ručicama, a u kašici će osećati njen ukus.
Kada mu dajete kašice iz teglice, dajte joj da gleda sliku namirnice. Sigurno će lakše pojesti sve što joj pripremite.

 

3. Pozitivan stav o zdravoj hrani

Uvek imajte pozitivan stav o hrani koju jedete i pokušajte da ne ucenjujete dete rečenicama poput: “Nećeš dobiti sladoled ako ne pojedeš boraniju”. Tako će dete shvatiti da je boranija loša, jer MORA da je pojede kako bi dobilo desert odnosno nagradu.
Kada uvodite nove namirnice, uvek kažite nešto pozitivno za to povrće, voće, meso ili ribu. Dajte svom mališanu šansu da zavoli sve što mu stavite u tanjir, pa i ono što vi sami ne želite ni da okusite. Pokušajte da ne utičete svojim ukusom na detetov. Glumite malo, kažite “mmmmm, što je ovo ukusno” i pojedite makar jedan zalogaj – sa osmehom na licu.

4. Krenite sa detetom u nabavku namirnica

Kada je dete malo veće, napravite zajedno spisak namirnica koji treba da kupite u supermarketu i na taj način dajte primer kako bi obrok trebalo da izgleda: na primer, za doručak stavite na spisak hleb od celog zrna, mladi sir za namaz, svežu papriku (neka dete samo izabere boju paprike), jogurt, mleko.
Neka samo izabere koje povrće želi u čorbi, koje da izaberete kao deo glavnog obroka uz meso, a koje za salatu, voće kao dezert ili užina. Uz svaku namirnicu mu kažite zašto nam je važna. Tako će naučiti da treba da vodi računa o tome šta jede.

Dozvolite mu da na kraju odabere i u korpu stavi i neki slatkiš, koji će moći da pojede posle obroka. Ne branite mu da jede slatkiše, ali ga svakako uputite da se konzumiraju u ograničenim količinama.

5. Igrajte se sa namirnicama

Pretvorite to igru – neka svaka namirnica ima neku super moć, posle čijeg konzumiranja u dete dobije neku super moć. Povežite neke superheroje sa određenom namirnicom, na primer Popaj je jeo spanać, Bananamen – samo mu ime kaže. Ipak morate I ovde da budete oprezni. Nindža kornjače jedu samo picu, pa objasnite svom mališanu da ovakva hrana ne može da se jede svaki dan, jer nije zdravo jesti samo suvu hranu. Izmislite zajedno nekog super lika koji jede svu hranu koju mu mama pripremi i zato je pametan, jak, hrabar…

Igrajte se sa namirnicama i u smislu pravljenja raznih likova ili oblika. Napravite zajedno neku poslasticu i dozvolite mu da poliže posudu sa kremom. Takve trenutke i mi pamtimo, pa zašto ne bismo takva sećanja stvorili zajedno sa našim najvoljenijim bićima.

Tagovi:

top