Žene su često u nedoumici: Pomoću ove metode nepogrešivo izračunajte plodne dane

by | oktobar 3, 2019

Ukoliko ne znate da izračunate svoje plodne dane, pokušajte da se pozbavite ovim metodama.

Ovulacija se događa u trenutku ženskog menstrualnog ciklusa kada je zrela jajna ćelija ispuštena iz jajnika i kreće na putovanje kroz jajovod i spremna je za oplodnju ako susretne spermatozoid. Sa obzirom na činjenicu da je ovulacija razdoblje u kom možete ostati u drugom stanju vrlo je korisno da znate da tačno izračunate plodne dane.

Ovulacija je period sredine ciklusa, a slobodno možemo da kažemo i vreme o kome svaka žena razmišlja jednom mesečno. Strepnja pred ove dane i vođenje računa o zaštiti prilikom seksualnih odnosa, samo su neke od stvari o kojima žene vode računa. Menstrualni ciklus računa se od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana sledeće. Normalnim trajanjem menstrualnog ciklusa smatra se 21 do 35 dana, a sama menstruacija od 2 do 7 dana. Većina žena ima cikluse 25 do 28 dana. Menstruaclni ciklus se najjednostavnije može podeliti u dve faze. Period koji prethodi ovulaciji (prva faza ciklusa) i period nakon ovulacije (druga faza ciklusa).

Računanje prema Knausovoj metodi:

(PD- plodni dani, NKC – najkraći ciklus, NDC – najduži ciklus)

PD = (NKC – 15d -2d) do (NDC -15d + 2 d)

Ako je ciklus stabilan i traje 28 dana, prema ovoj formuli plodni dani su od 9. do 15. dana brojeći od prvog dana prethodne menstruacije.

Primer: NKC – 24 d, NDC 28 d

PD= (24d -15d-2d) do (28d -15d+2d) = plodni dani su od 7. do 15. dana

Prema modifikovanoj Oginovoj metodi:

PD = (NKC – 18 d) do (NDC – 11 d)

Ako ciklus traje 28 dana, plodni dani su od 10. do 17. dana.

Različiti stresni događaji, poput emocionalnog stresa, bolesti, naglog mršavljenja, intenzivnog vežbanja, mogu dovesti do promene dužine trajanja menstrualnog ciklusa i vremena ovulacije, što smanjuje pouzdanost ove metode.

Foto: Getty Images

Tagovi:

top