DIY aromaterapija: Spa veče kod kuće je idealan način za oslobađanje od stresa

by | septembar 17, 2019
zimska kupka

S obzirom na svakodnevni stres i napetost, idealno bi bilo da barem jednom sedmično priuštimo sebi spa veče, kako biste se opustile i napunile pozitivnom energijom. Topla kupka, aromatično, eterično ulje, pravilno disanje i rasterećene misli – zvuči kao pravi mali raj!

Aromaterapija jednostavan je način mentalne i fizičke relaksacije, koju bi sebi trebalo prirediti s vremena na vreme.

Aromatična ulja sadrže molekule ekstrahovane iz prirodnih, lekovitih biljaka, koje prodiru u našu kožu i dospevaju u krvotok, odakle regulišu rad srca, nervnog sistema i utiču na smanjenje hormona stresa u krvi.

Različita aromatična ulja drugačije utiču na naš um i telo:

1. Aromatično ulje nane

Ovo ulje odlično je za ljude sklone glavoboljama. Možete ga naneti površinski na mesto koje vas boli i posle nekog vremena osetićete olakšanje. Nana u sebi sadrži sastojke, koji utiču na opuštanje mišića i širenje krvnih sudova, pa olakšava tenzione glavobolje. Idealan je dodatak toploj kupki, pred spavanje.

2. Aromatično ulje lavande

Lavanda utiče umirujuće na naš nervni sistem i ublažava simptome depresije, anksioznosti i nesanice. Široku primenu lavanda ima i u kozmetičkom svetu. Ulje lavande će vas opustiti pred spavanje, poboljšati vašu cirkulaciju i osloboditi vas stresa, pa ćete u krevet otići mirne glave i sa osmehom.

3. Ulje đumbira

Ukoliko imate problema sa mučninama kapnite nekoliko kapi đumbirovog ulja u vrelu vodu i udišite isparenja, na ovaj način direktno ćete smiriti želudac. Uz to, ukoliko osetite bolove u predelu donjih ekstremiteta, namažite bolna mesta ovim uljem i osetićete olakšanje nakon nekog vremena.

4. Pustite opuštajuću muziku

 

Kada nervni sistem, čulom mirisa prepozna miris kao prijatan, on šalje umirujuće signale kroz naše telo i utiče na stvaranje hormona koji nas smiruju i regulišu mnoge telesne funkcije. Kako biste na ovaj način opustili svoj um i telo,  počastite sebe nekom vrstom aromaterapije i spa večeri.

Pročitajte i…Najmoćniji prirodni antibiotik: Ulje divljeg origana

Foto: Thinkstock

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Tagovi:

top