5 grešaka koje pravimo u toaletu, a mogu da nam ugroze zdravlje

26/11/2020 in Zdravlje
5 grešaka koje pravimo u toaletu, a mogu da nam ugroze zdravlje

Lepota i Zdravlje

Toalet koristimo bar nekoliko puta u toku svakog dana, a pojedine navike kojih nismo ni svesni mogu povećati rizik od infekcija i iritacija. U najčešće greške koje pravimo u toaletu spadaju:

Predugo sedenje na wc šolji i preterano naprezanje
Bespotrebno sedenje i preveliko naprezanje mogu izazvati hemoroide. Ako vam je teško da se olakšate, ustanite, prošetajte i vratite se. Kretanje će stimulisati creva i pomoći vam da se opustite. Ako se redovno naprežete pri odlasku u toalet, promenite svoju ishranu. Potrudite se da dnevno unosite 25-30 grama vlakana, kao i dovoljno vode. (Pročitaj: Kako se osloboditi nadutosti i osećaja da smo progutali balon?)

Pogrešan način brisanja
Brisanje od pozadi prema napred može preneti bakterije iz rektuma ka mokraćnom kanalu i povećati šanse za infekciju urinarnog trakta. S obzirom na to da je uretra kod žena kratka, bakterije lako nađu put do bešike.

 

Najčešće greške koje pravimo u toaletu

Previše energično brisanje
Kada se sledeći put budete brisali, imajte na umu da treba biti nežan. Preterano brisanje može iritirati perianalnu kožu i dovesti do sitnih povreda koje izazivaju upale i svrab. Uvek koristite toalet papir bez dodatih mirisa i boja jer oni manje iritiraju kožu.

Korišćenje bespotrebnih proizvoda za intimnu negu 
To što postoje proizvodi koji menjaju miris vagine, ne znači da ih treba koristiti. Vaginu ne treba preterano čistiti i osvežavati sapunima, sredstvima za ispiranje, sprejevima i maramicama. Sva ta sredstva mogu poremetiti normalnu pH ravnotežu i dovesti do svraba, iritacije i osipa. (Pročitaj: Dermatolozi upozoravaju: Ne isprobavajte opasne tretmane koji mogu oštetiti vašu kožu)

Upotreba sušača za ruke
Sušači ruku mogli bi se nazvati i leglom mikroba. Jedna studija je otkrila da se korišćenjem sušača prenese 27 puta više mikroba nego kad se kosite papirni ubrusi. Do toga dolazi zato što sušač usisava bakterije iz vazduha u toaletu (tu su i fekalne materije koje dolaze u vazduh nakon ispiranja wc šolje), a zatim ih duva po rukama. Kako biste smanjili mogućnost infekcije, u javnim toaletima se zadržavajte što kraće, a ruke obrišite ubrusom.

lepotaizdravlje.rs

Getty via Guliver, Shape

Komentari (0)

Loading