Ovu su znaci da preterujete sa seksom

25/11/2020 in Zdravlje
Ovu su znaci da preterujete sa seksom

Lepota i Zdravlje

Pojedine studije pokazuju da prosečna odrasla osoba ima seks oko 54 puta godišnje (malo češće od jednom nedeljno). Ako je vaš lični prosek mnogo veći, verovatno se pitate da li preterujete i koje su moguće posledice. Ginekolog Rebeka Brajtman kaže da ne postoji skala koja određuje da li je seksa previše.

- Ako se osećate dobro i ništa vas ne boli, onda je, bez obzira na učestalost, sve u redu.

Međutim, postoje određeni znaci da je telu potreban predah od seksa. Na šta tačno obratiti pažnju?
Uz puno seksualne stimulacije, može doći do otoka vagine i bola prilikom seksualnog kontakta. Dugotrajni odnosi mogu isušiti intimnu regiju, što izaziva trenje i bol. Suvoća vagine može se javiti i kod žena u menopauzi, što rezultira osećajem peckanja. (Pročitaj: Šta dovodi do toga da sluzokoža vagine bude suva, a seks bolan?)

Ako nakon seksualnog kontakta primetite da je vagina otečena ili vas boli, vreme je da pauzirate. Razmislite i o upotrebi vaginalnog lubrikanta koji će povećati vlažnost intimne regije.

Previše seksa dovodi do infekcija

Što je više seksa, raste rizik od infekcija bešike i vagine. Do toga dolazi zbog narušavanja prirodne pH ravnoteže, pa bakterije iz vagine i anusa nalaze svoj put u bešiku. Da biste to sprečili, obavezno mokrite nakon odnosa sa partnerom. U retkim slučajevima, neželjeni efekti preteranog seksa zahtevaju medicinsku pomoć. Ako imate krvarenje, bol tokom mokrenja ili uporni bol u vulvi, idite kod lekara.(Pročitaj: Šta je bakterijska vaginoza i kako se leči?)

Kad preteraju sa seksom i muškarci mogu da dožive nelagodnost. Penis može da otekne i postane bolan, a mogu se javiti i poteškoće sa mokrenjem.

Međutim, ako vas nakon seksa obuzme samo osećaj zadovoljstva, nema razloga da ne nastavite istim ritmom. Sve dok nema nikakvih neprijatnih simptoma, nema razloga za uzbunu. Najvažnije je da osluškujete svoje telo. Ako se ne osećate dobro - bilo da ste imali seks nakon apstinencije od nekoliko meseci ili vam je to drugi odnos za 24 sata - zaustavite se i porazgovarajte o tome sa svojim partnerom. Napravite pauzu kako ne biste ugrozili svoje zdravlje. (Pročitaj: Polne bolesti se ne prenose samo seksom – evo kako ih još možete dobiti)

lepotaizdravlje.rs

Getty via Guliver, Health

Komentari (0)

Loading