Kako pravilno uzeti urin za analizu?

by | oktobar 23, 2020

Potreban vam je savet iz oblasti zdravstva, a ne znate koga da pitate? U nedoumici ste da li postupate ispravno i želite mišljenje stručnjaka?

Portal lepotaizdravlje.rs vam u saradnji sa eminentnim medicinskim stručnjacima pomaže da saznate sve što vas zanima. Postavite pitanje, a lekari DokTok platforme daće vam jasan i konkretan odgovor. Na pitanje kako pravilno uzeti urin za analizu odgovara dr Nataša Jovanović.

Kako pravilno uzeti urin za analizu? Šta znači informacija da je urin kontaminiran?

Kontaminiran uzorak znači da niste ispravno skupili mokraću u bočicu. Isto znači i „nađena je mešovita bakterijska flora“ – te bakterije koje su viđene u urinu nisu uzročnici infekcije, već normalni stanovnici kože koji žive neposredno uz otvor mokraćovoda, pa su spiranjem urinom dospele u vaš uzorak.

Najčešća greška koja se pravi pri davanju urina na pregled je mokrenje prvog mlaza direktno u bočicu. To znači da kada počnete da mokrite, prvih par sekundi treba da mokrite u WC šolju a zatim da podvučete bočicu i izmokrite ostatak u nju. Razlog je upravo taj što će prvi mlaz urina sa sobom povući bakterije koje su na koži oko mokraćnog otvora u uzorak. Laborantima je sasvim dovoljno da im za pregled donesete i polovinu bočice urina, mnogo im je važnije da ste taj uzorak ispravno dali. Daje se prvi jutarnji urin jer je najkoncentrovaniji, pa je i rezultat najtačniji. Ukoliko to nije izvodljivo, npr. kada imate mokraćnu infekciju pa vam se mokri na svakih 15 minuta, odnesite bilo koji uzorak. (Pročitaj: Moj sin je u toku igre u dvorištu pao i izbio sebi dva zuba u celosti. Šta treba da uradim, u pitanju su stalni zubi?)

Suva vagina

Neposredno pre mokrenja detaljno operite ruke i intimnu regiju vodom i sapunom i obrišite čistim peškirom ili papirnim ubrusom. Tek tad izvadite posudicu iz kesice i otvorite je u trenutku započinjanja mokrenja. Nemojte dodirivati prstima unutrašnjost poklopca i posude. Kad završite mokrenje pokušajte da u narednih sat vremena odnesete uzorak na pregled, a do tad ga čuvajte na hladnom mestu. Dužim stajanjem na sobnoj temperaturi mokraća menja pH vrednost, razgrađuju se njeni sastojci i umnožavaju se bakterije, pa rezultat koji dobijete nije pouzdan. Ukoliko imate ciklus, a morate da date mokraću na pregled, recite to laborantima jer će u rezultatu biti prisutna crvena krvna zrnca, pa lekar može pomisliti da imate oboljenje mokraćnih puteva. Možete pre davanja uzorka staviti tampon vodeći računa da končić iz tampona ne dođe u dodir sa mlazom urina. Neke posude za urin na sebi imaju odštampano uputstvo za skupljanje uzorka, pa ga uvek pročitajte pre mokrenja.

Dr Jovanović Nataša

Dr Jovanović Nataša je rođena 1983. godine u Čačku gde je završila osnovnu i srednju školu kao nosilac Vukove diplome. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2009. godine sa prosečnom ocenom 9.06, nakon čega je završila specijalizaciju iz pedijatrije u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Stručno se usavršavala u Univerzitetskoj bolnici u Helsinikiju. Dobitnik je nagrade u Moskvi za rad na temu gojaznosti školske dece. Sertifikovana je od strane Evropskog reanimacionog saveta za pružanje prve pomoći u dečijem uzrastu. Savetnica je za dojenje u Help Me Feed Foundation.  Od 2019. godine je član Evropske akademije za pedijatriju. 

Zaposlena je kao specijalista pedijatar u Domu zdravlja u Čačku, udata, majka jednog deteta. 

Pozivamo vas da nam se pridružite i u komentarima nam šaljete pitanja na koja biste želeli da saznate odgovor. Lekari će svakog petka na našem portalu odgovoriti na neka od njih!

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images