Detoksikacija nakon praznika: Da li nam je zaista potrebna?

23/12/2020 in Zdravlje

Detoksikacija posle praznika može da bude štetna, upozoravaju lekari. Iako smo sve uverene da nam je dobar detoks neophodan nakon uživanja u novogodišnjoj trpezi, evo šta kažu lekari.

Detoksikacija nakon praznika: Da li nam je zaista potrebna?

Jeni foto/Getty via Guliver

Koliko god Kardašijanke i druge influenserke propagirale detoksikaciju posle praznika, ona vam nije zaista potrebna. Čak ni vikend dijeta. Ni uzdržavanje od božićnih kolača. Bar tako tvrde lekari (a kome ćemo zaista verovati ako ne njima).

- Umesto da se koncentrišemo na odbacivanje štetnih navika, trebalo bi da doživimo ovo vreme kao vreme za odmor. Vreme da uživamo i da se odmorimo od svega - kaže Alfiee Breland-Noble, doktor.

Ako strahujete od gojenja, ne preterujte!

Ako već strahujete od nabacivanja kilograma tokom praznika, onda se usredsredite na to da ne preterujete. Takođe, pripremite hranu koja vam odgovara i koja vam neće nabijati grižu savesti. Recimo, uvek možete spremiti oreo bez šećera (Pročiatj i: Ne odričite se omiljenog slatkiša: Domaći oreo keks bez šećera)

Detoks dijete oslobađaju hormon stresa

Zašto da izbegnete detoks? Zato što stalna promena u načinu ishrane tera vaš organizam da luči hormon stresa. 

- Kortizol vam potom čini samo štetu. On je povezan sa Alchajmerom, rakom, dijabetesom, srčanim bolestima... - kaže Lisa Mastela, nutricionista.

Zato je savet lekara jednostavan: jedite i uživajte. Nema potrebe da osećate grižu savesti.

Uživajte sa porodicom

Praznične večere imaju tu ulogu da nas opuste, zbliže sa porodicom, ali su važne i za tradiciju. Nacionalne kuhinje važne su za kulture i tradicije svakog naroda. (Pročitajte i: Zimska kornet torta - Najbolja prijateljica svih prazničnih trpeza )

Seventy Four/Getty via Guliver

 

Ovo se posebno odnosi na pripremu hrane. Čitav proces je usmeren ka tome da se ljudi zbliže i da ispoštuju običaje.  (Pročitajte i: Omiljeni recept detinjstva: Buhtle sa džemom baš kako naše bake prave)

- Ako je jača hrana ono što čini duh praznika i pomaže vam da se povežete sa porodicom i prijateljima, kako ona može da bude toksična? Od nje vam ne treba nikakav detoks - kaže Breland - Noble. 

Domaća hrana bolja od brzih obroka

Ako vas ipak više zanima nutritivni aspekt novogodišnje trpeze od ovog emotivnog, znajte: jaka hrana za vreme praznika neće naškoditi organizmu.  

- Svi ti obroci spremaju se kod kuće. U pitanju je domaća hrana, pažljivo izabrani sastojci. To garantuje da je manje toksična od većine onoga što ste pojeli tokom godine - kaže Mastela. 

Istina, svi praznični obroci su kalorični. Ali, kada uzmete u obzir količinu tih obroka, kao i vašu ishranu tokom godine, postaje jasno da oni uopšte ne mogu da naškode u meri u kojoj im to pripisujemo.

Shape

Jeni foto/Getty via Guliver

Komentari (0)

Loading