Mutirani oblik korone: Sve što o njemu treba da znate

24/12/2020 in Zdravlje

Vest da se pojavio mutirani oblik korone, danima je na naslovnim stranama. Saznajte da li je vreme za paniku, koliko je mutirana korona opasna, da li je zarazna i hoće li nas vakcina štiti od nje.

Mutirani oblik korone: Sve što o njemu treba da znate

story

Novi oblik korona virusa otkriven je u Velikoj Britaniji. Do sada, pretpostavljaju naučnici, našao je svoj put bar do pet velikih zemalja. Jedino što je izvesno o ovom mutiranom obliku korona virusa jeste da se širi brže nego prethodne verzije. 

Što se Evrope tiče, do sada je poznato da je mutirana korona stigla do Danske, Italije i Norveške. Takođe, otkrivena je u Australiji, a sumnja se da je ima i u Americi. 

Do sada, čak 40 zemalja je zabranilo ulaske Britancima. 

Novi oblik korone pronađen u Africi

I dok su oči svih nacija okrenute ka Britancima, i u Africi prijavljuju novu mutaciju korone. Novu varijantu korona virusa nezavisnu od one koju su pronašli u Velikoj Britaniji. Naučnici tvrde da su dve varijacije vrlo slične, ali ih zabrinjava to što su se pojavile sasvim nezavisno jedna od druge. 

Šta znači VUI 202012/01?

Skraćenica koju nosi mutirana varijanta korone bukvalno znači: varijanta pod istragom. Brojevi koji su pridruženi ovoj skraćenici označavaju 2020 godinu, decembar mesec. Onih 01 koji se nalaze iza kose crte znače da je u pitanju prva ovakva varijanta virusa. Evo šta  ovom virusu kaže SZO 

 

Koliko god ove vesti zvučale zastrašujuće, nema mesta panici. Pre svega, ovo nisu prve mutacije od pojave Kovida 19. Prema podacima Ministarstva zdravlja u Americi, od početka pandemije otkriveno je 4.000 različitih mutacija koje izazivaju istu bolest.

Ono što bi zaista trebalo da nas brine u vezi sa ovim mutacijama, kažu naučnici, je njihova potencijalna sposobnost da prevare naša antitela. Time bi napore da se pronađe vakcina učinili uzaludnim.

- Varijanta pronađena u Britaniji širi se brže nego dosadašnje mutacije. Dok osoba zaražena "običnom" koronomu proseku zarazi 1,1 čoveka, osoba sa mutiranim lancem zaraziće 1,5 ljudi - kaže Robert Amler, dekan Medicinskog fakulteta u Nju Jorku.

Šta ga to čini tako zaraznim, naučnici još pokušavaju da otkriju. Za sada, najvažnije je da ne izaziva teže simptome od do sada zabeleženih. 

Da li će vakcina delovati protiv mutiranog oblika korone?

Za sada, naučnici su optimistični. Kako kažu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, nema nikakvih podataka da je ijedna mutacija, pa ni ova, otporna na dosadašnje oblike terapije i vakcine koje su dobile odobrenja. (Pročitaj i :Vakcina protov korone - da li je efikasna?)

- Ovaj je virus manje podložan mutacijama od sezonskog gripa. Virus gripa menja se jako brzo, zato i moramo da se vakcinišemo neprestano. Korona virus daleko se sporije menja i te su promene manje drastične - kaže Amler. 

Da li testovi otkrivaju mutirani oblik korone?

Isti je odgovor kao i za vakcine: da, otkrivaju. Svi testovi koji su se i dosada primenjivali u otkrivanju Kovida 19, mogu se primenjivati i dalje. Što se toga tiče, PCR i dalje ostaje najpouzdaniji test.

Koliko treba da budemo zabrinuti zbog mutacija korone?

Ne preterano. Dve najvažnije stvari ostaju nepromenjene: vakcina je i dalje delotvorna, a simptomi nisu teži.

- Ne možemo znati šta će se događati u budućnosti, ali u ovom trenutku, nema mesta za paniku - kaže Amler. 

Bez obzira na to da li je virus mutiran ili nije, on je i dalje visoko zarazan i može da ubije. Zato, poručuje Amler, važno je da i za vreme praznika nosimo masku i pazimo na socijalnu distancu. (Pročitaj i: Proslava praznika u eri pandemije? Sve je moguće, evo i kako)

Shape

 

 

 

Shape

story

Komentari (0)

Loading