Pobedite zimski bluz: Boravak na suncu od 20 minuta leči depresiju

04/01/2021 in Zdravlje

Neraspoložene ste, nesigurne, ne ustaje vam se iz kreveta. Najverovatnije imate zimski bluz. Ne brinite, lako ga je pobediti.

Pobedite zimski bluz: Boravak na suncu od 20 minuta leči depresiju

Photo by fizkes / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Ako vas muči zimski bluz: neraspoloženi ste, nemate volje, ni energije - možete pomoći sebi vrlo jednostavno. Izađite napolje. Boravak na suncu od 20 minuta, tvrde naučnici, ima neverovatan uticaj na raspoloženje.

Šta je zimski bluz?

Baš kao bejbi bluz, postoji i zimski bluz. Da, to je baš onaj osećaj bezvoljnosti i neraspoloženja koji nas obuzme u ove tmurne dane. U Americi, ovaj osećaj je klasifikovan kao zvaničan poremećaj raspoloženja. (Pročitajte i: Šta je depresija niskog stepena?)

Zašto nas tuga obuzima zimi? Naučno objašnjenje je jednostavno: ne izlažemo se dovoljno suncu.

 

Zašto je sunčanje tokom zime toliko važno?

Sam Edwards / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

 

 

Šta je tako magično u sunčevoj svetlosti? Istraživanja su pokazala da neurotransmiter, serotonin, koji je direktno odgovoran za naše dobro raspoloženje, zavisi od izlaganja suncu.

Sa proleća i leta, kada ima puno sunčanih dana, nivo serotonina nam je prirodno visok. Zimi i sa kasne jeseni, on opada. Zato je sunčanje tokom zime izuzetno važno.

- To nije jedini uticaj sunca na raspoloženje. Dokazano je da izloženost suncu utiče na nivo melanopsina i dopamina, takođe. Uz to, postoji jaka veza između našeg raspoloženja i limbičke veze oko - mozak. A sunčeva svetlost definitivno ima uticaja na ovu vezu - kaže  kaže Ketrin Reklajn, doktor psihologije na Univerzitetu u Pitsburgu.

 

Kada je najbolje vreme za sunčanje tokom zime?

Najveću korist od sunčevih zraka ugrabićemo ujutro. Istraživanja pokazuju da je čak i zimi jutarnje sunce bitno moćnije od onog podnevnog. (Pročitajte i: Podstaknite lučenje oksitocina – hormona zaduženog za dobro raspoloženje)

- Ipak, ako ne možete da izađete na sunce ujutro, vi to uradite u podne ili pred zalazak. Važno je da obezbedite sebi 20 minuta sunčanja dnevno - kaže Ketrin Reklajn.

Kombinujte sunčanje i vežbanje

Pozitivan uticaj sunca na raspoloženje možete duplirati, ako spojite sunčanje i vežbanje. Iako je još ne zna na koji način, poznato je da kombinacija vežbanja i sunčanja pojačava lučenje endorfina. (Pročitajte i: Pobedite anksioznost i depresiju uz ove tri aktivnosti)

- Lake vežbice pokazale su se jednako korisnim kao i najteži treninzi. Koje god vežbe da odaberete, rezultat je dobro raspoloženje - kaže Džejkob Mejer, doktor na Državnom univerzitetu u Ajovi.

Kako naći motivaciju kada smo u depresiji?

Zvuči jednostavno, ali psiholozi upozoravaju da je mnogo teže ovo izvesti kada ste u depresiji. Teško je pronaći volju da se izađe iz kreveta. 

- Pre nego što legnete, ostavite na vidnom mestu opremu za fitnes ili samo jaknu. To će vas ujutro podsetiti da ste imali plan i dati vam motivaciju - savetuje Kejtlin Hauf, lekar.

Ako ni to nije dovoljno, zamolite nekog pozdanog prijatelja da vas primora da pođete u šetnju. Ona može biti i lagana, važno je samo da traje bar 20 minuta i da upijate sunčeve zrake. Jednom kada osetite benefite, nagovaranje vam neće biti potrebno. 

 

Shape

Photo by fizkes / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Komentari (0)

Loading