Glumica Tanja Roberts umrla od urinarne infekcije - kako je to moguće?

09/01/2021 in Zdravlje

Potvrđeno je da je američka glumica Tanja Roberts preminula 3. januara od urinarne infekcije. Nameće se pitanje koliko su opasne infekcije urinarnog trakta?

Glumica Tanja Roberts umrla od urinarne infekcije - kako je to moguće?

carrie-nelson/Shutterstock.com

Glumica Tanja Roberts, koja je glumila u televizijskoj komediji “Vesele sedamdesete” i filmu o Džemsu Bondu iz 1985. “Pogled na ubistvo”, umrla je u 65. godini od infekcije urinarnog trakta, koja se proširila na druge delove njenog tela. Najpre se pojavila vest da se glumica srušila kod kuće na Badnje veče, nakon što je prošetala svoje pse. Zatim je odvedena u bolnicu i stavljena na respirator, ali nije se oporavila i umrla je u nedelju (3. januara). Portparol medicinskog centra potvrdila je da je uzrok smrti "infekcija urinarnog trakta koja se proširila na bubreg, žučnu kesu, jetru i krvotok“.

Nisu li urinarne infekcije uobičajene i uglavnom bezopasne?

Da, jesu uobičajene – urinarna infekcija mokraćnih kanala ili bešike (upala bešike se naziva još i cistitis) je druga najčešća vrsta infekcije. Otprilike 10 od 25 žena i trojica od 25 muškaraca imaće simptome infekcije urinarnog trakta tokom svog života. Iako infekcije urinarnog trakta možete dobiti u bilo kojoj dobi, češće se javljaju kod starijih ljudi. Terminom urinarni trakt obuhvataju se svi delovi urinarnog sistema, što uključuje bubrege, uretere ili mokraćovode (male cevi koje povezuju bubrege i bešiku), mokraćnu bešiku i uretru (cev koja izlazi iz bešike). Bilo koji od ovih organa može biti inficiran nekim patogenom, u većini slučajeva bakterijom. Najčešće bakterijsku infekciju izazivaju iste one bakterije koje se nalaze u našim crevima ili gastrointestinalnom traktu. One iz creva najčešće dospeju u bešiku i tada se javlja upala bešike, tj. stanje zvano akutni bakterijski cistitis. Ovo stanje se prepoznaje po tipičnim simptomima: osećaju peckanja i žarenja prilikom mokrenja i učestaloj potrebi hitnog mokrenja. (Pročitajte i: Upala bešike koja se vraća - kako je izlečiti?)

ANN PATCHANAN/Shutterstock.com

 

 

Može li se zaista umreti od urinarne infekcije?

Kada se dijagnostikuje na vreme, urinarna infekcija se obično vrlo lako leči (antibioticima, ako je bakterijska infekcija, ili antifungalnim lekovima, ako je gljivična infekcija). Ako lekar posumnja da se infekcija proširila, uradićete dodatne testove, kao što su testovi krvi, snimanje bubrega ili ultrazvuk.

U nekim slučajevima imunološki sistem može imati vrlo jaku reakciju na infekciju. Ovo stanje je poznato kao sepsa i obično se manifestuje groznicom, drhtavicom i vrlo niskim krvnim pritiskom. Ako infekcija koja uzrokuje sepsu započne u urinarnom traktu, naziva se  urosepsom.  To znači da ono što je započelo u urinarnom traktu sada deluje na celo telo. Kada se bakterijska infekcija proširi na druge delove tela tokom urosepse, bakterije koje rastu u urinarnom traktu mogu se proširiti po krvotoku. Putujući krvotokom kroz telo, bakterije izazivaju upalni odgovor celog tela, oslobađajući pritom i toksine, što dovodi do disfunkcije i oštećenja vitalnih organa. Kada ti organi počnu da otkazuju, to je ono što na kraju može dovesti do smrti pacijenta.

Iako je moguće da ishod urinarne infekcije bude sepsa fatalna po život, to nije baš uobičajeno. Upala bešike obično ne dovodi do fatalnih posledica. U retkim slučajevima bakterije koje dospeju u urinarni trakt ili mokraćnu bešiku mogu da se prošire na bubreg ili krvotok. Do toga može doći zbog specifičnih faktora, kao što su genetika i druga zdravstvena stanja, a zavisi i od vrste i soja bakterije. Starije osobe ili oni koji imaju blokadu urinarnog sistema poput kamenaca u bubrezima pod većim su rizikom da će razviti sepsu. (Pročitajte i: 5 grešaka koje pravimo u toaletu, a mogu da nam ugroze zdravlje)

Šta da radite ako sumnjate na urinarnu infekciju

Nema razloga za paniku, ali treba potražiti medicinsku pomoć. Jednostavno ispitivanje urina može dati odgovor da li je prisutna infekcija. 

Ako se osim nagona za mokrenjem i peckanja tokom mokrenja pojave i sistemski znaci, poput groznice i jeze ili ubrzanog rada srca, stanje je alarmantno. Ovi znaci često ukazuju na početak sepse i zahtevaju što hitnije lečenje.

Health

carrie-nelson/Shutterstock.com

Komentari (0)

Loading