Psihodermatologija: Šta kada emocije izazovu promene na koži?

12/01/2021 in Zdravlje

Gotovo trećina kožnih obolenja izazvana je našim emocijama. Psihodermatologija, nova medicinska grana, nudi rešenje

Psihodermatologija: Šta kada emocije izazovu promene na koži?

Prostock-studio/iStock/Getty Images

Lični usponi i padovi ne odražavaju se samo na vaše raspoloženje, već i na kožu. Bes stvara bore, tuga podočnjake, a anksioznost akne. Psihodermatologija je grana medicine koja spaja savete psihologa i dermatologa. Ovaj vodič vam pomaže da prepoznate emocije koje su izazvale promene na koži i savetuje kako da rešite problem.

Šta je psihodermatologija?

U situacijama kada koža postane ugrožena usled naleta neprijatnih situacija i  negativnih emocija, na scenu stupa psihodermatologija. Reč je o relativno novoj disciplini u medicini koja se bavi interakcijom uma i kože. Psihodermatologija nam, u stvari, govori, u kakvoj su vezi naše emocije i promene na koži.

Smatra se da je oko 25 do 33%  kožnih obolenja uzrokovano različitim psihološkim poremećajima i negativnim osećanjima. U veoma česte okidače ubrajaju se anksioznost, bes i tuga. 

Šta kada emocije izazovu promene na koži?

Ako ste već u problemu, ako ne znate kako da se izborite ni sa emocijama, a ni sa problemima koje stvaraju na koži, moraćete da dodate neke navike u dnevnu rutinu. Sa jedne strane, moraćete da pratite savete psihologa i borite se sa negativnim emocijama. Sa druge strane, kozmetički preparati će vam pomoći da rešite simptom na koži.

 

Anksioznost podstiče akne

 

Koje emocionalne tehnike mogu biti od pomoći?

Kada se suočavamo s nekom nelagodnošću, aktivira  se centar za preživljavanje/borbu i racionalni deo mozga se isključuje. U organizmu se oslobađaju adrenalin i kortizol, otežano dišemo i srce nam ubrzano kuca.

U takvim situacijama određena tehnika disanja može biti vrlo efikasna. Pokušajte da se smirite tako što ćete postaviti jednu šaku na dijafragmu, a drugu na grudi. Zamislite da svakim udahom postajete smireniji, kao i da prilikom svakog izdaha izbacujete negativna osećanja. Ova tehnika disanja aktivira relaksacionu reakciju organizma. 

Na koje kozmetičke preparate možete da se oslonite?

Anksioznost utiče na svaku ćeliju u telu, a zbog pojačanog rada nadbubrežnih žlezda i uvećane produkcije hormona, pogoršavaju se problemi s kožom. Jedan od učestalih su akne. Za njihovo uklanjanje koristite namenske proizvode na bazi salicilne kiseline koja otvara pore. Takođe, potrudite se da koristite kreme za hidrataciju lica. 

 

Bes isušuje kožu i stvara bore

 

Pixland / Getty Images Plus Via Guliver

 

Koje emocionalne tehnike mogu biti od pomoći?

U ovom stanju pojačane agresivnosti dobro će vam doći (aerobne) fizičke aktivnosti. Fizički se distancirajte od situacije koja vas je dovela u stanje besa. Radite nešto što će vam pomoći da brzo sagorite adrenalin.

Takođe, obratite pažnju na mesto u telu gde se akumulira stres. Ako su to šake, duboko dišite i  stežite ih u pesnice najsnažnije što možete. Potom polako otvarajte šake, istegnite ruke, podignite ih, te polako spuštajte dok ispuštate vazduh. Ili, stisnite palac i kažiprst jedan o drugi, dok istovremeno ravnomerno udišete (i smirujete se) pa ispuštate vazduh i oslobađate se negativnih osećanja.

Na koje kozmetičke preparate možete da se oslonite?

Stres izaziva gubitak međućelijske tečnosti, čija je posledica dehidratacija kože. On uzrokuje i pojačano znojenje, gubitak tečnosti, a time isušivanje kože i stvara bore. 

Osim toga, zbog pada nivoa oksihemoglobina, koža postaje bleđa, a duboke bore (na čelu i oko usana) dodatno se produbljuju i na obrazima se javlja crvenilo. Za njegovu eliminaciju korisite namenske, umirujuće kreme, a za rehidrataciju kože hidratantnu kremu/serum sa hijaluronskom kiselinom.

 

Tuga stvara podočnjake

 

Koje emocionalne tehnike mogu biti od pomoći?

Nemojte potiskivati osećanja. Budite svesni onoga što osećate i koristite relaksacionu tehniku disanja, te tako ponovo aktivirajte centar za racionalno razmišljanje.

Razmislite o tome šta želite da promenite. Ako ste usamljeni, izaberite oblik socijalizacije koji odgovara vašoj ličnosti. Ukoliko je u pitanju problem sa samopouzdanjem, setite se velikih dostignuća iz prošlosti i prizovite ono što ste tada osećali. Napravite listu ličnih kvaliteta i razgovarajte s prijateljima koji će ih potvrditi. I dalje ne možete da se izborite s tugom? Potražite stručnu pomoć.

Na koje kozmetičke preparate možete da se oslonite?

Dugotrajna tuga može narušiti kvalitet noćnog sna, usled čega telo neće dobijati potrebne nutrijente ni mogućnost za regeneraciju ćelija. To se na koži lica može manifestovati isušivanjem kože, iritacijama i tamnim podočnjacima. U ovim situacijama stručnjaci savetuju da intenzivirate primenu antioksidanata putem ishrane, ali i preparata za negu. Grickajte orahe, koji su bogati amino-kiselinama i zdravim mastima, te tretirajte kožu kozmetičkim uljima. ( Pročitajte i: Šta ispašta kada niste dobro: Kako emocije utiču na rad creva?)

 

Redakcija

Prostock-studio/iStock/Getty Images

Komentari (0)

Loading