Saveti lekara: Prepoznajte simptome gastroenteritisa

by | januar 15, 2021
simptomi gastroenteritisa

Gastroeneteritis je jedan od čestih razloga javljanja lekaru. Simptomi poput mučnine, povraćanja, prolivastih stolica, pa čak i temperature, mogu da ukazuju na ovakvu upalu sluzokože organa za varenje.

Kako da prepoznate gastroenteritis, kako se on dijagnostifikuje i leči, saznajte od lekara sa Dok Tok platforme:

Antibiotici narušavaju crevnu floru

Razlog čestog javljanja pacijenata lekaru opšte prakse jesu i gastroenteritisi. Reč je o zapaljenju sluznice želuca i creva. Najčešći uzroci gastroenteritisa jesu bakterije, zatim virusi, protozoe i gljivice. Kao posledica lečenja antibioticima, može doći do narušavanja crevne flore, a to stvara pogodno tlo za infekciju.

Ovo su simptomi gastroenteritisa

Simptomi koji najčešće ukazuju na gastroenteritis jesu mučnina, povraćanje, prolivaste stolice i grčevi u stomaku. Kod određenog broja pacijenata javlja se i temperatura. Nekada može doći i do značajne dehidratacije što može narušiti pacijentovo opšte stanje zbog gubitka tečnosti i elektrolita.

Kako se dijagnostifikuje gastroenteritis?

Dijagnozu postavljamo na osnovu anamneze, kliničke slike, fizikalnog pregleda i laboratorijskih analiza.

Rehidratacija je najvažniji deo lečenja

U terapiji je najvažnija rehidratacija. Nadoknadu tečnosti i elektrolita možemo raditi oralno ili kroz infuziju. Dijeta je veoma važna, pacijentima u ovom slučaju savetujemo takozvanu čajnu dijetu. Pacijentima savetujemo i primenu probiotika.

Savetuje vas: dr Nikola Stojković

Diplomirao na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Stručno se usavršavao u Turskoj, Španiji i Austriji i predstavljao Srbiju na Forumu medicine u Rusiji. Pisao je naučne radove iz oblasti Interne medicine i Psihijatrije. Izabran je za jednog od mladih talenata grada Leskovca iz koga potiče, a trenutno radi kao lekar opšte prakse u Domu zdravlja.

DokTokmetamorworks/iStock/Getty via Guliver