Svakog petka na našem portalu: Vi pitate, lekar odgovara!

by | jul 31, 2020

Potreban vam je savet iz oblasti zdravstva, a ne znate koga da pitate? U nedoumici ste da li postupate ispravno i želite mišljenje stručnjaka?

Portal lepotaizdravlje.rs vam u saradnji sa eminentnim medicinskim stručnjacima pomaže da saznate sve što vas zanima. Postavite pitanje, a lekari DokTok platforme daće vam jasan i konkretan odgovor.

Na pitanja o anksioznosti i pravilnom hidriranju organizma ovoga puta odgovaraju Vesna Brzev Ćurčić i Nenad Ljubenović.

1. Kako se boriti sa nelagodnošću uzrokovanom trenutnom situacijom, kako prepoznati prve znake anksioznosti i šta su prvi koraci za uspešno tretiranje?

Tegobe koje se javljaju uzrokovane trenutnom situacijom, gde građani različito reaguju na stresne situacije, su tegobe koje ne zahtevaju medikamentozni tretman. Obraćaju mi se ljudi koji su imali akutnu reakciju na stres manifestovanu kroz anksioznost, osećanje osujećenosti, zatvorenosti, zakočenosti, depresivnosti, strahove, panične napade, brigu za egzistenciju, zdravlje kako lično tako i porodice, ali i somatizaciju problema. Pojavljuju se i psihosomatske tegobe.
Anksioznost je zapravo stanje koje utiče na kvalitet života, pojačava trpljenje i blagovremeno prepoznavanje može da utiče i na način izlaženja na kraj sa tim. Stres u trenutku pandemije je prisutan kod svih, ali način reagovanja zavisi od strukture ličnosti i do tada funkcionalnih mehanizama odbrane. Da bi se stres prevazišao, nekada je potrebna i pomoć stručnjaka, tim pre što stres može da dobije kvalitet hroničnog stresa. Blagovremeno reagovanje može da spreči razvijanje somatskih tegoba, kako se problem ne bi produbljivao.

Vesna Brzev Ćurčić

Specijalista medicinske psihologije, psihoanalitičar, sa 46 godina kliničke prakse. Radila u KBC „Dr Dragiša Mišović“, sada u Savetovalištu „Psihološki krugovi“ u Beogradu. Radni vek posvetila radu sa mladima, a sada i sa starijim uzrastom. Bavi se prevencijom nasilja nad decom i mladima i radi sa žrtvama nasilja. Ima više od 90 objavljenih stručnih radova. Koautor je tri monografije. Bila je saradnik magazina „Politikin zabavnik“, „Bazar“, „Elle“, a sada i „Lilly magazina“ i portala „Tosamja.rs“. Autor je nekoliko profesionalnih cenarija za TV serijale o mladima.

 

2. Kako pravilno hidrirati organizam u letnjem periodu?

Adekvatan unos vode je vrlo bitan za normalno funkcionisanje metabolizma. U letnjem periodu dolazi do povećanog gubitka vode iz organizma putem znoja, jer znojenjem organizam održava normalnu telesnu temperaturu u uslovima povišene spoljašnje temperature. Normalna zapremina znoja iznosi oko 100ml na dan, ali ona se menja u zavisnosti od vremenskih uslova i stepena fizičke aktivnosti, pa se tako u uslovima težeg fizičkog rada i povišene spoljašnje temperature taj gubitak može povećati i do 1-2 litara na sat. Gubitak vode u telu se registruje u hipotalamusu u centralnom nervnom sistemu, što rezultuje da osećamo žeđ. Kada osetimo žeđ, mi smo već izgubili 1-2% vode i organizam se već nalazi u određenom stepenu dehidracije.
Zbog navedenih razloga, vrlo je bitno održavati normalan unos vode u letnjem periodu. Količina koja se preporučuje iznosi 1,5 do 2 litara vode na dan, ali ta količina se naravno, može i mora povećati u uslovima povećanog znojenja.

Nenad Ljubenović

Lekar opšte prakse. Rođen 1990. godine u Leskovcu. 

Završio Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,52. Od  2017. zaposlen kao lekar opšte prakse u vojnoj ambulanti u Novom Pazaru.

 

 

Pozivamo vas da nam se pridružite i u komentarima nam šaljete pitanja na koja biste želeli da saznate odgovor. Lekari iz raznih specijalnosti će vam svakog petka na našem portalu izaći u susret i odgovoriti na neka od njih!

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images