Niste sigurni da li je hrana koju imate u frižideru ispravna? Poslušajte savete stručnjaka i izbegnite kockanje sa svojim zdravljem

10/08/2020 in Zdravlje
Niste sigurni da li je hrana koju imate u frižideru ispravna? Poslušajte savete stručnjaka i izbegnite kockanje sa svojim zdravljem

Lepota i Zdravlje

Pokvario vam se frižider ili je nestala struja i pitate se da li će vam sva hrana propasti? Kratki prekid napajanja u trajanju od nekoliko minuta sigurno neće uticati na kvalitet hrane u vašem frižideru ili zamrzivaču. Ali šta kada uređaj za hlađenje ne radi satima ili danima? Koliko dugo frižider ostaje hladan i u kom trenutku rast bakterija postaje opasan, tako da hranu morate baciti? Evo šta sve treba da znate kada je u pitanju pravilno čuvanje hrane.

- Bez napajanja, frižider će verovatno ostati na sigurnoj temperaturi i do četiri sata, ali samo onda ako su vrata zatvorena. Hrana u vašem zamrzivaču ostaje hladna još duže, otprilike jedan dan ako je zamrzivač napola pun, i oko dva dana ako je pun. Što je veća količina zaleđene hrane, hladnoća će se duže zadržavati. Međutim, nemojte biti u iskušenju da svakodnevno proveravate u kakvom je stanju hrana i da li se odledila i promenila boju i izgled. To će ubrzati porast temperature, a samim tim hrana će se kvariti brže. Za održavanje niske temperature onda kada nema struje, ključno je držati vrata frižidera i zamrzivača zatvorenim - kaže za Health doktor Tamika Sims.

Pravilno čuvanje hrane: kako znati da li je hrana u frižideru ispravna?

Temperatura u frižideru treba da bude oko 4°C ili niža, dok u zamrzivaču treba da bude barem -17°C. Kod nekih namirnica, poput mlečnih proizvoda i mesa, već sam izgled ili miris mogu ukazati na neispravnost. Međutim, za neke prehrambene proizvode, to nije dovoljno da biste procenili bezbednost. Šta baciti, a šta zadržati sledeći put kad dođe do prekida električne energije? (Pročitaj: Predlog letnjeg ručka: lagani slatko-slani brusketi s kozjim sirom)

Ako su meso, jaja ili ostaci ručka bili na temperaturi iznad četiri stepena više od dva sata, vreme je da ih bacite. Dodatni oprez može vam sačuvati zdravlje. Dakle, ako niste sigurni da li je hrana koja se nalazili u vašem frižideru ili zamrzivaču tokom nestanka struje ispravna, bolje je da je bacite. Da biste bacanje hrane sveli na što manju meru, prvo pojedite ono što je najkvarljivije. Meso, mleko, meki sir, kremove ili pavlaku upotrebite čim primetite da frižider ne hladi kako treba. Ostatak namirnica iskoristite za pripremu termički obrađenih jela koja mogu stajati i na sobnoj temperaturi. (Pročitaj: Zbog ovog recepta obožavaćete karfiol (video))

Ne zaboravite da će hrana sa visokim sadržajem vode, poput mesa ili voća, ostati zamrznuta duže od hrane sa niskim procentom vode, kao što je hleb i druge vrste peciva.

lepotaizdravlje.rs

Health, Guliver/Getty images

Komentari (0)

Loading