#PRIČEIZNUTRA – Vaše pravo da živite slobodno i bez tajni!

Pozvali smo vas u zonu gde ne postoje tabui, gde se nevolje i bol ne skrivaju od očiju javnosti

by | jul 30, 2020

Portal lepotaizdravlje.rs i kompanija Libresse su vas pozvali da se pridružite milionima žena širom sveta na putovanju koje oslobađa i pridružite pokretu #pričeiznutra!

Pozvali smo vas u zonu gde ne postoje tabui, gde se nevolje i bol ne skrivaju od očiju javnosti, gde se problemi rešavaju.

Jer, #pričeiznutra su pokret koji najzad daje svim ženama priliku da o onom najintimnijem, najtegobnijem, ali i najradosnijem – govore bez zadrške – otvoreno i bez straha.

Zašto su #pričeiznutra važne?

Iako bi mnogi pomislili da je otvoren razgovor o endometriozi, porođaju, pobačaju… samo u Srbiji tabu i “priča koja se ne priča”, brojevi i statistika govore drugačije.

#pričeiznutra

Nedavno sprovedeno globalno istraživanje kompanije Libresse, koje je obuhvatilo 8.121 osobu (4.133 žene i 4.008 muškaraca) starosti između 16 i 55 godina, iz Velike Britanije, Francuske, Švedske, Rusije, Kine, Argentine i Meksika donelo je poražavajuće rezultate.

Čak dve trećine ispitanika (62%) slaže sa sledećom tvrdnjom: o ženskom zdravlju i intimi ne govori se otvoreno! 

#pričeiznutra – da li skrivanje i potiskivanje bola i tajni utiče na mentalno zdravlje?

* Četiri od deset žena (40%) tvrdi da je na njeno mentalno zdravlje negativno uticala nemogućnost da otvoreno govori o intimnim iskustvima, a čak 46% njih su ćutale iz straha od društvene osude.

* Jedna od pet žena smatra da će je društvo okarakterisati kao „slabu” i „neadekvatnu” ukoliko otvoreno govori o svojim iskustvima s porođajem, endometriozom i pobačajem (20%).

* Tri od deset žena imale su negativna iskustva kad su tražile savet u vezi s intimnim problemima (30%).

#pričeiznutra

* Više od polovine žena koje su prošle kroz iskustvo porođaja, pobačaja, endometrioze… kažu da je potiskivanje emocija dodatno pogoršalo situaciju (52%).

* Gotovo polovina žena navela je društvenu osudu (46%) kao razlog zbog kojeg su krile svoju situaciju, a više od polovine (55%) tvrde da je odluka da krizu prebrode same bila veoma loša.

* Više od trećine muškaraca (35%) plaši se da će uvrediti ženu ukoliko joj postave pitanje u vezi s njenim intimnim i zdravstvenim iskustvima.

#pričeiznutra – prilika za oslobađanje od stega tabua i stigmi

* Više od polovine ispitanica (54%) želi otvoreno da govori o iskustvima.

* Dve trećine žena (65%) kaže da je mogućnost da budete otvoreni pred porodicom i prijateljima – dragocena, a skoro 59% savetuje da se iskreno podele lična iskustva kako bi te teme konačno prestale da budu tabu.

* Ispitanici smatraju da otvaranje društva prema pitanjima ženskog zdravlja zavisi pre svega od samih žena (53%), zdravstvenog sistema (38%) i načina na koji vaspitavamo decu (30%).

Brojke i statistika možda jesu poražavajući, ali nisu nepromenjivi. Zato ste vi tu i zato smo mi tu – menjajmo ih zajedno!

Neka #pričeiznutra budu dovoljno moćne da ponište ove visoke procente!

Već u avgustu vas očekuju iskustvene priče o temi koja muči mnoge od vas – endometrioza – kako, zašto, ko je i da li je iko kriv što se ona dešava baš vama.

Zato vas još jednom pozivamo da budete jedna od mnogih žena koja će reći ne tabuima!

#PRIČEIZNUTRA

Možete nam pisati putem mejla [email protected] (subject: Za #pričeiznutra) i poslati svoju priču (ili zakazati razgovor s novinarkom) o problemu kroz koji prolazite.

#pričeiznutra

 

 

 

Lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty