Preterivanje ili realna potreba? Nove okolnosti diktiraju nova pravila

23/07/2020 in Zdravlje
Preterivanje ili realna potreba? Nove okolnosti diktiraju nova pravila

Lepota i Zdravlje

Prilagođavanje trenutnim okolnostima u kojima je još uvek prisutan virus COVID-19 podrazumeva i dozu maštovitosti i snalažljivosti. Širom sveta restorani, barovi i prodavnice organizuju se tako da budu ispoštovane preporuke o socijalnom distanciranju, a slične stvari se dešavaju i u svetu sporta. Najpoznatiji brendovi sportske opreme u svoju ponudu ubacuju i rekvizite koji su do pre nekoliko meseci bili nezamislivi. Sada je moguće kupiti specijalno dizajnirane zaštitne maske koje se koriste tokom vežbanja, kao i druge korisne sitnice. Svi se slažu da trening i korona definitivno ne isključuju jedno drugo. (Pročitaj: Lekari otkrivaju koji sportovi nose najviše rizika da se zarazite koronavirusom)

U Torontu se ljubiteljima joge nudi mogućnost da vežbaju van sale, u pojedinačnim providnim kupolama koje ih štite od eventualne infekcije. Kućice koje oblikom podsećaju na iglo napravljene su od prozirne polikarbonatne plastike sa UV zaštitom. Visoke su oko dva metra, a širine 3.5 m, što svakom jogiju pruža dovoljno prostora za nesmetano izvođenje pokreta. Temperatura u kupolama iznosi oko 40°C, što je optimalno za časove tzv. hot joge (ovaj vid vežbanja poznat je kao vruća joga). S obzirom na to da su kupole providne, zbog sunca u njima može postati pretoplo. Tada se može uključiti ugrađeni ventilator ili se prostor može rashladiti otvaranjem vrata. (Pročitaj: Hata joga – put do smirenosti i fleksibilnosti)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lmnts Outdoor Studio (@lmntsstudio) on Jul 16, 2020 at 12:26pm PDT

Korona utiče i na to kako izgleda trening

Instruktori drže časove od 45 minuta, a sve vreme nalaze se na izdignutoj pozornici tako da su vidljivi svim učesnicima. Zahvaljujući korišćenju mikrofona i video-bima, praćenje instrukcija je veoma jednostavno i lako. Večernji treninzi su još zanimljiviji jer je svaka kupola osvetljena sićušnim svetiljkama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lmnts Outdoor Studio (@lmntsstudio) on Jun 24, 2020 at 8:07pm PDT

Pre ulaska na čas vežbačima se meri temperatura, a oni koji imaju neki od simptoma koronavirusa ne mogu pristustvovati. Tokom boravka van kupole obavezno je nošenje maske, a svaki jogin u obavezi je da ponese svoju podlogu za vežbanje. Oni koji je nemaju, mogu je kupiti na licu mesta. Kupole se temeljno dezinfikuju pre i posle svakog treninga, a vežbačima su na raspolaganju i sredstva za dezinfekciju ruku. (Pročitaj: Mogu li dezinfekciona sredstva oslabiti naš imunitet?)

Interesovanje za ovakav vid vežbanja je izuzetno veliko i za časove joge trenutno nema slobodnih termina.(Pročitaj: Novi superheroj stupa na scenu: Trening Rebel Vilson nikako nije dosadan (Video))

lepotaizdravlje.rs

Shape, Instagram

Komentari (0)

Loading