6 najčešćih zabluda o zaštiti kože od sunca (video)

26/06/2020 in Zdravlje
6 najčešćih zabluda o zaštiti kože od sunca (video)

Lepota i Zdravlje

Koji mi zaštitni faktor treba? Da li je bolje koristiti sprej ili kremu za sunčanje? Odgovore na ova i druga slična pitanja daju vam dermatolozi. Oni razbijaju uobičajene zablude kada je u pitanju zaštita kože od sunca. (Pročitaj: Pripremite se za vrele dane: Naučite da prepoznate simptome toplotnog udara)

Zabluda: krema za sunce potrebna vam je samo kada ste napolju
Ljudi nisu svesni da su oštećenja kože moguća čak i tokom veoma kratke izloženosti zracima. Drugim rečima, dok od ulaznih vrata dođete do automobila, vaša koža može nastradati. Opekotine možete dobiti i dok se vozite u autobusu ili automobilu, kao i ukoliko vam je kancelarija direktno izložena zracima. Štetni zraci prolaze kroz staklo, tako da ono ni u kom slučaju nije adekvatna zaštita. (Pročitaj: Ove simptome toplotne iscrpljenosti ne smete zanemariti)

Zabluda: krema sa zaštitnim faktorom 30 pruža duplo veću zaštitu od one sa faktorom 15
Krema s oznakom SPF15 blokira 94% UVB zraka, dok ona s oznakom SPF30 blokira 97%. To znači da je razlika u njihovoj delotvornosti mnogo manja nego što se misli.

Zabluda: tamna koža ne može da izgori
Bez obzira na boju, koža je osetljiva na štetno UV zračenje i potrebna joj je odgovarajuća zaštita u vidu krema i sprejeva za sunčanje. Zaštita kože od sunca nije potrebna samo ljudima svetle puti, već apsolutno svima! (Pročitaj: Tonirane kreme za sunčanje – inovativni proizvod koji će vas oduševiti)

Zaštita kože od sunca - istine i zablude

Zabluda: hladovina vas štiti od sunčevog zračenja
UV zraci reflektuju se na mnogim površinama koje vas okružuju, a da toga niste ni svesni. To se posebno odnosi na vodene površine poput jezera ili mora, tako da senka u kojoj se nalazite ne garantuje da nećete izgoreti.

Zabluda: krema za sunčanje je bolja od spreja
Bez obzira na to u kom se obliku nalaze, sredstva za zaštitu od sunca podjednako su delotvorna ako ih pravilno nanosite. Krema, sprej, stik ili losion - potpuno je svejedno.

Zabluda: opekotine su opasne, ali preplanuli ten nije štetan
Čim koža promeni boju, znači da je oštećena. Bilo da ste crveni kao rak ili preplanuli, znajte da je do oštećenja već došlo. (Pročitaj: Bol koji se lako prikrade: Šta su toplotni grčevi i zbog čega nastaju?)

Komentari (0)

Loading