Kada je kafa dobra za naše zdravlje?

01/06/2020 in Zdravlje
Kada je kafa dobra za naše zdravlje?

Lepota i Zdravlje

Svako ko jutro ne može zamisliti bez šoljice vrućeg, crnog napitka pita se da li je, ipak, kafa zdrava. Evo šta kažu činjenice: kafa nam donosi zdravstvene benefite i više ne treba da nas grize savest dok uživamo u svom omiljenom napitku. (Pročitaj: Dalgona kafa – zašto je teško napraviti je)

Prosečna šoljica crne kafe sadrži dve kalorije, 96 mg kofeina i 118 mg kalijuma, piše magazin Shape. Pored toga, ona obiluje antioksidansima i smanjuje mogućnost za nastanak mnogih bolesti. Uvreženo je mišljenje da kafa vodi dehidrataciji, ali ona u stvari pomaže da naš organizam bude dobro hidriran. (Pročitaj: Ishrana bogata kalijumom smanjuje rizik od šloga)

Jedan od najvažnijih sastojaka kafe je kofein. On povećava moždanu aktivnost, smanjuje pospanost, povećava budnost i toleranciju na bol.

Kao i kad je bilo koja druga vrsta pića i hrane u pitanju, i ovde neumerenost vodi ka nastanku problema. Previše kafe može prouzrokovati nesanicu i ubrzani rad srca. Glavobolja i bolovi u predelu stomaka takođe su jedna od posledica preterane konzumacije ovog aromatičnog napitka. Zbog svega navedenog, unos kofeina treba ograničiti na 300 mg dnevno. Imajte u vidu i da se kofein ne nalazi samo u kafi, već i u listovima čaja, kao i mnogim energetskim napicima. Zato treba biti oprezan, kako se preporučena dnevna doza kofeina ne bi prekoračila.

Dakle, odgovor na pitanje Da li je kafa zdrava? glasi: Jeste, ali samo ako je pijemo umereno! (Pročitaj: Jeste li čuli za “bulletproof” kafu? Evo zašto je ljudi iz šoubiznisa obožavaju)

Komentari (0)

Loading