Može li se koronavirus širiti putem klima-uređaja?

22/05/2020 in Zdravlje
Može li se koronavirus širiti putem klima-uređaja?

Lepota i Zdravlje

Mnoga pitanja i dalje muče sve nas čim se dotaknemo teme koronavirusa (COVID-19). Na mnoga od njih verovatno nikada nećemo ni dobiti odgovore, a mnoga još nisu ni istražena. Međutim, nove informacije koje svakodnevno pristižu bar donekle mogu olakšati ovaj nelagodan period te anksioznost koju nam stvara situacija koja je zadesila ceo svet. Trenutno, ono što većinu nas najviše zanima, sada kada smo izašli iz izolacije, jeste – koje to sve stvari, koje su u normalnim o okolnostima sastavni deo naših života, mogu posebno nepogodno uticati na prenošenje virusa. (Pročitaj: Emotivan video koji je obišao svet: Njen otac je pobedio koronavirus nakon 23 dana kome)

Klima-uređaji i centralna klimatizacija – šire koronavirus?

Već se odavno pominjala upotreba klima-uređaja u kontekstu širenja COVID-19, ali evo šta stručnjaci sad kažu o tome:

Nedavno istraživanje u Kini otkrilo je da je u Vuhanu devet osoba zaraženo virusom korona samo zato što su u restoranu sedeli ispod centralne klimatizacije. Ovo potencijalno može biti veliki problem s obzirom na to da je ovakav vid hlađenja i grejanja sastavni deo mnogih restorana, teretana, firmi, tržnih centara... (Pročitaj: Šta je endemski virus? VHO upozorava da COVID-19 neće nestati)

Da bismo razumeli rasejavanje virusa putem kapljica koje izbacujemo dok pričamo, kijamo i kašljemo, dovoljna je znati da se samo jednim kašljanjem izbacuje oko 3.000 kapljica, a kijanjem se širi čak 30.000 njih. Kada je uključena centralna klimatizacija, vazduh koji izbija iz nje raspršuje ove kapljice svuda po prostoriji, naravno – i po ljudima u njoj. (Pročitaj: Počinje testiranje vakcine protiv COVID-19 na ljudima, šta to tačno znači?)

Klima-uređaji u našim domovima mnogo su manje rizični nego oni na javnim mestima. Jer – svi znamo ko nam je bio u kući te imamo kontrolu nad cirkulacijom ljudi u njoj. (Pročitaj: Šta vas najviše plaši u vezi COVID-19 – Pandemija ili šta će se desiti posle nje? (video))

Što se tiče tržnih centara, kancelarija... rizik postoji, međutim mnogi eksperti ne mislie da bi trebalo da izbegavate ova mesta baš u širokom luku te da postoji rešenje.

Neki javni objekti ovaj problem trenutno rešavaju tako što ne uključuju centralnu klimatizaciju, ali pitamo se šta će biti kad nastupe baš vreli dani tokom leta....

Pogledajte u videu Health-a:

Komentari (0)

Loading